Това беше най-трудната за изборната администрация година в последните 30 години, такова стълпотворение на избори не е имало. Това каза в интервю пред БНР Цветозар Томов, заместник-председател и говорител на Централната избирателна комисия.

Всички проведени избори отразиха волята на избирателите, смята Томов.

"Съвършено ясни са два ефекта - с положителен и отрицателен знак, които би следвало да имаме предвид занапред: с машинното гласуване на практика се ликвидират недействителните вотове и до голяма степен се ограничават изборните измами и незаконни изборни практики. Отрицателният знак е, че липсата на достатъчно опит се отрази на избирателната активност, която беше рекордно ниска тази година и ставаше все по-ниска от избори на избори."

Той определи като "доста тежки" логистичните проблеми, свързани с машинното гласуване.

Промяната в изборната технология създаде психологически затруднения за част от избирателите да отидат да гласуват, но не това е основната причина. Повлияха както умората и нестабилната политическа ситуация, така и пандемията, изтъкна Цветозар Томов.

Хората гласуваха с половин глас за своя политически избор, склонността да го променят за кратък интервал от време говори за това, отбеляза още той.

Относно ЦИК и квотния принцип на сформирането ѝ Цветозар Томов коментира, че не е добре партийни и политически страсти да влияят върху решенията на комисията, но такива решения е имало и в тази кампания.

Според него трябва да се премахнат партийните квоти и да имаме изборна администрация, която да не е излъчвана от участниците в политическия процес, но това е още по-важно на равнище РИК и СИК.

Цялото интервю четете ТУК >>