Да, ще участвам на изборите - било то предсрочни или редовни. Това заяви пред bTV Цветан Цветанов, председател на Евро-Атлантическия център за сигурност.

Той съобщи, че учредява партия с името "Републиканци за България" на 27 август, а седмица по-рано ще се събере инициативният комитет.

Партията ще се финансира от дарения от симпатизанти, а по отношение на евентуални бъдещи партньори, Цветан Цветанов заяви:

"Демократична България" имат най-подобни искания, каквито бихме заложили в нашата управленска програма".

Сред приоритетите на новата партия "Републиканци за България" са евроатлантическата ориентация и върховенството на закона, а позиционирането - център-дясно.

"Логото е стилизиран компас, който ясно показва посоката ни. България не трябва да има каквито и да е колебания относно своята принадлежност. Особено в този момент, когато страната ни е изправена пред изпитания от най-различен характер. "Републиканци за България" е гарант за това, че страната ни няма да изгуби посоката", обяви Цветанов.

Той потвърди, че иска оставка от правителството и от премиера, но за главния прокурор уточни, че първа трябва да се формира нов парламент, който да подеме законова процедура за евентуални промени в съдебната система. 

Бившата дясна ръка на Борисов прогнозира електорален срив в ГЕРБ до 500 хил. гласа, които според него може и да намалеят, ако изборите се забавят. Той се постави в конкурентна позиция на управляващите, като пресметна, че за новата партия "Републиканци за България" очаква да гласуват около 500 хиляди души.

Цветанов прогнозира, че премиерът няма да подаде оставка днес. Той каза, че не знае нищо за личния му живот и никога не е ходил в спалнята на премиера. Според него снимките на спящия Борисов са правени от жена, тъй като едва ли мъж би бил допуснат в такава интимна среда.

Той не скри, че има хора в ГЕРБ, с които поддържа контакти, но се оплака, че са подлагани на натиск от ръководството. Цветан Цветанов обвини спортния министър Красен Кралев, че е разпитвал кой се среща с него от партийния актив.

"Има огромен страх. Точно тук е призивът ми към Борисов, защото днес ще бъде в парламента, дали той стои зад всички тези хора, които под една или друга форма контролират или не дават възможност на хората да изразяват своето мнение, защото много са хората, които искат да се присъединят към различни политически проекти, но са притеснени от възможността да се включи държавният административен апарат", заяви Цветан Цветанов и назова случай с координатор на ГЕРБ в Силистра Тодор Тодоров. "Там има огромен страх", заяви Цветанов, според когото е имало обаждания до Тодоров, в които е бил заплашен с включването на "държавния апарат".

"В ГЕРБ има много способни хора, които не са съгласни с настоящата ситуация, Аз съм в непрекъснат контакт с тези хора", посочи Цветанов.