"Не на лидерството!" - на този принцип ще гради бившият зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов партията си. В момента той е председател на Евроатлантическия център за сигурност, но вече обяви, че ще създаде политически проект.

"Знам къде са грешките на ГЕРБ и това, което трябва да се предотврати в изграждане на един политически проект", обясни Цветанов пред БНР.

"Партията е единственият начин да имаш своята представителност и да реализираш политическите амбиции, които имаш", добави той.

Цветанов посочи, че политическият проект, който ще създаде, ще бъде разположен център-дясно в политическото пространство и би си сътрудничил с всички политически формации, които изповядват евроатлантическите ценности и които гарантират демокрацията, правовия ред и всички реформи, които са неотложни.

"Валери Симеонов и "Обединени патриоти" гласуваха против сделката за Ф-16 и тук няма да можем да намерим своето припокриване, но същевременно Симеонов е защитник на това страната ни да запази своя суверенитет, като бъдем част от силна и обединена Европа и да ограничим руското влияние, което се засилва в България. Ето тук имаме силни допирни точки с Валери Симеонов", обясни още Цветанов.

Той изказа недоверие в резултатите от социологическите проучвания, които не дават добър шанс на политическия му проект.

За записите, прокуратурата и президента

"Институциите в страната трябва максимално бързо да се произнесат по всички теми, от които в момента всички български граждани се чувстваме омерзени", заяви бившият вицепремиер и министър на вътрешните работи.

Той коментира и недоверието в институциите, което демонстрира президентът Румен Радев, заявявайки, че не вярва в безпристрастността на прокуратурата.

"Подобно поведение по никакъв начин няма да създаде условия за консолидиране на обществото и за правенето на политики, в които да участват и опозицията, и управляващите", смята той.

По думите му колкото по-бързо има категоричен отговор за това, което е изнесено в публичното пространство, дали е вярно, или не е - това ще намали както фалшивите новини, така и интерпретациите, които генерират публично напрежение.

Скандалът в МВР

Според бившия вътрешен министър Цветан Цветанов зад оставката на директора на ГДБОП Ивайло Спиридонов се крие отговорът на различни въпроси от последните години.

"Споделяше се, че се търси начин за елегантното отстраняване на сегашния директор Спиридонов от ГДБОП. Доколкото разбрахме от мотивите, които той изложи, е бил обсега на запознаване с предстоящата операция, което означава, че или нямат доверие на директора, или са имали предположение, че има някаква съпричастност към тези лица, към които се върви със съответната разработка", добави Цветанов.

Относно обсъжданите промени в Закона за МВР той посочи, че в управленската програма на ГЕРБ няма текст, който да води до обединяване на Жандармерията със Специализирания отряд за борба с тероризма.