Бившият зам.-председаел на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че ще учреди политическия си проект на 27-и септември.

"Името ще е свързано с евро-атлантическия път, който чертаем, без алтернатива. Към проекта интерес имат и хора от ГЕРБ, достойни и истински хора, които подкрепяха политическа партия ГЕРБ... Важно е не да говорим само за днес, а да чертаем един хоризонт, защото българските граждани искат перспектива, а не кризисно оцеляване. Трябва да има обединение на нацията и диалог с институциите", обясни Цветанов пред БНР.

Той отново анализира обстановката в страната в момента.

ГЕРБ доста се промени и управлението, особено в условията на пандемията. Кабинетът не усети пулса на обществения интерес. Трябваше да има диалог. Затова хората останаха с усещането, че властта е заинтересована само от оцеляването си... Този протест започна като морален, но бездействието на кабинета го превърна в политически... Нито една политическа сила няма да получи дивидент от този протест... Ситуацията излиза извън контрол", каза той. 

Председателят на Евро-атлантическия център за сигурност подчерта, че на този протест има предимно млади, образовани и интелигентни хора, които искат да променят случващото се.

"При загуба на обществено доверие вариантът е предсрочни избори. Влизаме в предизборна ситуация... Колкото повече се забавяме, толкова повече ще се създава противопоставяне между обществото, между институциите. Това ще е вредно за страната. Трябва да коригираме много в управленския си подход", смята Цветанов.

Според Цветанов трябва да има консолидиране на парламентарно мнозинство, което да е гарант за върховенство на закона: "Трябва да се фокусираме върху възможността за предсрочни парламентарни избори и да се излъчат хора, които да могат удовлетворят исканията на протеста... Трябва да върнем авторитета на парламентаризма. Парламентаризмът дава опит и възможност да чуеш различното мнение".

Той нарече "кризисен пиар" опита на Борисов да се разграничи от влияние на ДПС.