Очакването на обществото е за пълен управленски мандат, коментира в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов внесения днес от БСП вот на недоверие към правителството заради провал в сектора на сигурността. По думите му, политическите кризи винаги водят до отклоняване от поетите ангажименти по секторни политики и изпълнението на цялостната четиригодишна управленска програма заедно с "Обединени патриоти".

От ГЕРБ отчитат устойчивост в поведението на опозицията - вот на недоверие в началото на българското европредседателство и в края му.

Цветанов очаква парламентарният председател Цвета Караянчева да насрочи извънредно заседание другия вторник за дебатите, а самото гласуване да бъде в края на седмицата.

Той отбеляза, че въпреки някои слабости в отделни секторни политики, този вот е напълно неуместен, не кореспондира с очакванията на хората, но парламентарната група ще отговори аргументирано на тезите на опозицията в пленарната зала.

В МВР предприемат необходимите мерки за ограничаване на подобни гафове, като тези, посочени в мотивите на БСП, потърсена е и персонална отговорност от лицата, които упражняват контрол, посочи Цветан Цветанов. Той не смята обаче, че към настоящия момент още кадрови промени ще решат политическите претенции на социалистите.

По-рано партньорът в коалицията - лидерът на "Атака"/"Обединени патриоти" Волен Сидеров, заяви, че хората не искат радикална промяна и друг да дойде на власт. По мнението му в политиката трябват точни и ясни параметри, а в момента тези за престъпността не са в полза на БСП.

Заместник-председателят на НС и лидер на "Воля" Веселин Марешки каза на свой ред, че ако няма сериозни доводи за вота на недоверие, а към днешна дата той не виждал такива, партията няма да подкрепи искания вот. По думите му с този ход е БСП иска да покаже, че мъждука, че мърда, че е жива, а на практика тя е същата мъртва партия като всички социалистически партии в цяла Европа.

От ДПС заявиха, че ще подкрепят вота, защото правителството на Бойко Борисов не е направило никакви реформи и е вредно за икономиката на страната.