Вотът е на тема "Сигурност" и е подписан от всички 80 народни представители от парламентарната група. В деловодството на НС вота внесоха говорителят на ПГ на "БСП за България" Елена Йончева, ръководството на парламентарната група и депутати от БСП.

Искаме вот на недоверие заради провала в политиката по сигурността на Министерски съвет, каза пред журналисти народният представител Иван Иванов.

Ще обсъждаме проблемите, които управляващите създават. Каква алтернатива ще е БСП ще се разбере, когато спечелим изборите и свалим това правителство, заяви той.

Елена Йончева заяви, че мотивите за този вот БСП черпи от българската конституция. Съгласно чл. 105, ал. 2 Министерски съвет е длъжен да осигури обществения ред, националната сигурност на Република Българи.

Очевидно е за всички и за всеки български гражданин, че това правителство не се справя със своето основно задължение. Поради тази причина правителството на Борисов е вредно за всеки български гражданин, то е опасно за България и трябва да си ходи, каза Йончева. Мотивите са пълен провал на работата на Министерски съвет, за работата на МВР, в осигуряване на националната сигурност и провал в работата на Министерски съвет при осигуряване на необходимите условия за работа на българския военнослужещ, добави Йончева. 

Говорителят на БСП добави, че към мотивите са прикрепени "десетки примери", като увеличаване на неразкритите убийства, телефонните измами, като изтъкна, че за 2017 г. "неразкриваемостта на тези престъпления е 85 %, а сумите са се увеличи с 5 млн. лв". Според нея има провал и в работата при управлението на затворите.

Иван Иванов каза, че от депутатите в залата зависи дали този вот ще е успешен. БСП не е водила преговори с никоя политическа сила за подкрепа, уточни той.

Мотивите ни са достатъчно сериозни и подкрепени именно с недоволството на българския гражданин от това, което се случва в тяхното ежедневие и в несигурността, която изпитват. В някои малки населени места хората се чудят дали ще се събудят живи, аргументира се Иванов.

Не съм убеден, че вотът на недоверие ще мине, но не е това целта. Ако мине, това би било добре за държавата. Въпросът е да спрем това безхаберие в министерството на вътрешните работи, заяви по-рано пред bTV друг депутат от левицата - Антон Кутев.

ДПС обяви, че ще подкрепи вота на недоверие. Този кабинет и тази коалиция са вредни за икономическото развитие на България, за националната сигурност, за реформите и ДПС няма да се отметнат от тази си позиция, която е принципна от първия ден на управлението ГЕРБ - "Обединени патриоти". Няма проведена нито една смислена реформа за една година, заяви зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев.