След като Румен Радев вече взима страна, всеки един може да си направи равносметка два месеца преди изборите каква е опорната точка, по която ще се движат нашите политически опоненти. Това заяви пред журналисти в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по отношение на казуса с апартамента му. Той отбеляза, че неформалният лидер на БСП трябва да заеме позиция, както го е направила снощи Корнелия Нинова. Цветанов определи атаката срещу него като "тактическо мероприятие", което иска да отклони влиянието от случващото се в БСП.

"Случаят с апартаментите далеч надхвърли обхвата на една имотна сделка, защото пряко рефлектира върху доверието в политическата класа и държавността", каза днес пред журналисти президентът Радев. "Масово се обясняваха как необяснимо забогатяха и вкупом си закупиха луксозни имоти на ниски цени", написа във фейсбук председателят на БСП Корнелия Нинова.

"Има закони, които са спазени. Има замяна, която съответства на българското законодателство. Има доплащане, което е в сума по-голяма от квадратурата, която е като разлика. От там нататък нека да оставим тези, които могат да дадат правилния отговор, защото тази тема колкото повече я говорим и я повтаряме, тя е продължение на опорната точка на БСП", заяви Цветанов. Той посочи, че може да зададе въпроси на президента Румен Радев, на които той няма да може да отговори, "няма да има кой да му каже какво да каже".

Цветанов отбеляза, че атаките към него винаги са в предизборен период и припомни случай от 2013 г. По думите му проверките тогава са приключили по времето на управление на БСП. Той отбеляза, че не е искал да се скрие и всичко ще бъде декларирано в декларацията, която подава като депутат.

Цветанов каза, че закупеният през 2018 г. от него апартамент не е на преференциални цени и допълни, че не знае на какви цени продава компанията ("Артекс"). Договор, който се подписва - това е реалната сделка, отбеляза Цветанов. Той не уточни колко е цената на апартамента. Уточни, че е "платил 100 хил. разлика, за да се нанесе". Попитан как е намерил офертата за апартамента Цветанов заяви: "Просто съм се видял с г-н Мирянов (арх. Пламен Мирянов - създателят на "Артекс"), запознал съм се с него на едно обществено събитие през 2017 г. и така сме се запознали".

Всичко, което съм направил, е съгласно българското законодателство, минал съм през всички проверки, посочи Цветанов. Има данъчна оценка, спазил съм всичко, каза той.

Няма нещо, от което да се срамувам, подчерта той. "Всичко, което съм правил като политик, като министър на вътрешните работи, като общественик, като участник в много каузи, много кампании, трябва да ви кажа, че всичко съм го правил със сърце и любов и никога и по никакъв начин не съм си мислел и не съм възнамерявал да прекрачвам закона", каза той.

"Поздравления на тези, които направиха тази новина, защото два дни ние вече не говорим за БСП, не говорим за това което се случва там. И това е съвсем нормалното, хубаво тактическо мероприятие, което може да отклони обществото от тези теми и да фокусираме вниманието върху ГЕРБ", коментира още Цветанов.

Председателят на ПГ на ГЕРБ коментира и информацията, че в същата сградата апартамент има и заместник-министърът на спорта Ваня Колева.

"С всяка една строителна фирма, която предлага жилище на пазар, всеки един български гражданин може съгласно българското законодателство да влезе в отношение и да подпише договор. Понеже говорите за заместник-министъра на спорта, мога да кажа, че доколкото знам нейният съпруг е осми на световното по колоездене преди 20-30 години. Имат един хубав, сериозен бизнес от 30 години. Защо да не може да си купи апартамент?", запита Цветанов.