"Аз ще оставя без коментар думите на премиера.  Решението, което взех е в продължение на 40 дни, бях коректен, лоялен, не казах и една дума. Не смятам, че е редно, може би е само негово право да дава оценки на всеки един от нас, но аз смятам, че когато 18 години си бил с един човек, по-добре да запазиш хладнокръвие, да бъдеш уверен в това, което си взел като решение". Това заяви пред bTV досегашният зам.- председател на ГЕРБ Цветан Цветанов по повод оставката му и отстраняването му от всички ръководни постове в ГЕРБ и изказванията по повод на това от страна на премиера Борисов.

Аз се гордея с това, че познавам Веско Маринов, каза Цветанов и допълни, че не само той е пял на предизборни концерти на ГЕРБ. "Многообразието от различни виждания не трябва да те прави да даваш негативна оценка, аз с Веско Маринов се запознах когато бях заместник кмет в столична община. Той е много ранима душа, но ако не е с тези си качества, той нямаше да бъде Веско Маринов", каза Цветанов.

"Взимам решенията си дълбоко осъзнато", заяви Цветанов. На въпроса какво го е наранило от думите на Борисов, той отговори: "Нищо, защото за мен това е нещо, което не съм го виждал през всичките тези години, но ще се съобразя с неговото мнение. Хората са тези, които ще дадат оценка, не аз, нито той".

За решението да подаде оставка той каза: "Взех решението, разсъждавайки над 40 дни и когато отидох при Борисов във вторник, само да уточня, че предишната вечер говорих със съпругата си до 2 през нощта. Проведохме 3 часа и половина разговор. Третият вариант беше да остана в партията, но да нямам никакви контакти и изяви, но това редно ли е?", попита Цветанов. "Казах, че вариантите са само два, или работим както досега, или си тръгвам. Идва един момент, когато единият казва, че вече не си нужен, аз това нещо го усещам. Усещам, че има недоверие, което не е съществувало досега", заяви Цветанов.

"Аз не съм човек, който ще сложи личното пред националното, партийното. Затова Борисов е в правото си да говори каквото иска, но и аз имам права и мога да говоря, лоша дума за Борисов няма да кажа, но мога да коментирам политически решения, които според мен са грешни, каза Цветанов. Той поясни, че той винаги е бил за евроатлантическата позиция на страната. Цветанов отбеляза, обаче, че една партия не може да бъде управлявана само от един човек.

 

Политическите решения на ГЕРБ които са грешни или ще бъдат грешни вече ще имат нов критик от задните редици в лицето на зам.-председателя в оставка и бъдещ редови член Цветан Цветанов. Не стана ясно дали има нови решения на ръководството на ГЕРБ, които се разминават с тези му принципи. Като партиен член обаче ще критикува грешките. На кого обаче е ГЕРБ на 1 юни 2019 г.? "Всяка една партия, независимо дали е ГЕРБ или друга, е на всички структури, членове, симпатизанти. Една партия не може един човек да я управлява".

Той заяви, че няма никаква нелицеприятна информация, с която да държи премиера. В отговор на въпрос дали премиерът пък държи него с някаква информация, Цветанов заяви, че няма от какво да се срамува.

Той поясни отново, че е заменил двата си апартамента от 200 квадрата със жилище, което е 239 квадрата и е доплатил 100 000 лв.

От всички собственици в нашата кооперация аз може би съм с най-скъпата цена. Тя не е под 1100 евро". Това ми е единственото основно жилище. Аз други собствености нямам, мит е, че съм си взел поредния апартамент". Адвокатите на фирмата и нотариуси пък предложили схемата, при която бившият служител на ГЕРБ Симеон Велков придобил старите апартаменти на Цветанови. Бившият Втори в партията подчерта, че Велков също е продал единственото си жилище и не отговарят на истината твърденията, че продажбата е била фиктивна.

Цветанов отбеляза, че за момента е закачил шпайковете на стената. Вече имал четири предложения за работа и за момента нямал намерение да прави нова партия. "Хората имат чувствителност към несправедливостта", каза Цветанов относно предложенията за работа. Запитан дали ще прави нова партия той заяви: "Е, стига всичко зависи как ще се развива ГЕРБ, закачил съм шпайковете на стената". "Засега ГЕРБ е партията, която е най-припознаваща се в моите виждания, защото съм участвал в нейното създаване, може би ролята ми не е била чак толкова голяма - каквото е оценката на премиера (...), допълни той.

Той допълни, че вече са му предложили да отиде в друга по-малка партия, но той не е приел. Той не уточни точно от коя партия е дошло предложението. Цветанов отбеляза също, че след случилото се са му позвънили колегите му Красимир Каракачанов от ВМРО, Веселин Марешки от "Воля", Валери Симеонов от НФСБ, Мустафа Карадайъ (ДПС) и хора от БСП.