"Силата на нашата платформа е, че ще се припокрива с основните политики и приоритетите на голямото европейско семейство от ЕНП". Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на представянето на платформата на ГЕРБ на предстоящите европейски избори през май.

Платформата на ГЕРБ и партньорите им от СДС бе представена официално в НДК. На събитието присъстваха депутати, евродепутати, министри от ГЕРБ, членове на партията. Тук бе и председателят на СДС Румен Христов. Синята формация участва в обща листа с ГЕРБ.

Ще представим резултатите от управлението си, но ще кажем и какви са ангажиментите ни - на ГЕРБ и на кандидат-евродепутатите, показваме това, което се припокрива с основните приоритети на ЕНП, изтъкна Цветан Цветанов, председател на Националния предизборен щаб на ГЕРБ, преди всеки от кандидатите да представи своите приоритети по секторни политики.

Това е и силата на нашата платформа, категоричен бе той. Искаме да покажем европейското лице на България, заяви Цветанов.

Ще представим постигнатите резултати в управлението, които се припокриват с приоритетите на Европа - кохезионна политика, отбрана, миграция, отбеляза зам.-председателят на ГЕРБ.

Кандидатите за евродепутати от ГЕРБ

Снимка: БТА

Цветанов припомни, че страната ни е външна граница на Евросъюза и темата за миграцията е от изключително значение.

Нямам съмнение, че днес ще бъде представена една прекрасна платформа, въпросът е тя да стигне до българските избиратели, за да могат да направят своя информиран избор. Смятам, че нашата платформа ще привлече максимален брой избиратели, каза в началото на представянето Румен Христов.

Цветан Цветанов и Румен Христов откриха представянето

Снимка: БТА

Ето приоритетите от платформата, представени от кандидатите за евродепутати.

Мария Габриел: премахване на фалшиви акаунти, цифрови умения, безопасен интернет

Излизаме с ясна посока за бъдещето на Европейския съюз. Бъдещето на Европа е цикъл. Основни ценности са защитата на личните данни и сигурността на европейските граждани. Това обяви водачът на листата на ГЕРБ Мария Габриел.

"Цифрови умения най-високо в дневния ред. Инвестицията в цифровите умения е инвестиция в хората. Защото съвсем скоро 90% от работните местна ще изискват цифрови умения. А в момента 40% нямат такива", заяви Габриел.

Андрей Ковачев, Мария Габриел, Андрей Новаков и другите кандидати за евродепутати разкриха приоритетите от платформата по сектори

Снимка: БТА

Ще работим за намаляване на цените на роуминга в тези страни, сред приоритетите на партията ще бъдат премахване на фалшиви акаунти, обучения за безопасност онлайн, както в училище, така и в бизнеса, да се подобри достъпът до интернет в селски и отдалечени райони, безплатен безжичен интернет навсякъде в страните от ЕС за по-лесна свързаност на бизнеса и хората, както и създаване на Европейски център за киберсигурност, каза Габриел и добави, че ще се работи и върху това България да бъде регионален лидер в цифровата област.

Андрей Новаков: Всеки, който има нужда, ще получи еврофинансиране

Бъдещето на Европа е цифрово и затова ни трябва добър бюджет. Европейският бюджет много прилича на семеен - поне неговата философия е такава. И както едно семейство има нужда от достатъчен бюджет, за да посрещне своите нужди, така и ЕС, каза при представянето евродепутатът Андрей Новаков. Той посочи, че европейският портфейл за предстоящия период ще бъде 1 трилион и 30 млрд. евро (1,324,089,000,000 евро).

Може да ви се струват много, но те са нужни. Затова това е отправната точка, по която ще работим. България разполага с около 14 млрд. евро, като нашата амбиция е да станат 18 млрд. евро, обясни Новаков. Той отбеляза, че всеки българин ще получи средно по 2500 лв. Според евродепутата парите за земеделие се увеличават и продължава секторът да бъде приоритетен, А за малките населени райони ще има 5 млрд. лв в следващите години.

Снимка: БТА

Всеки човек, който има нужда от европейско финансиране, ще го получи, категоричен е евродепутатът. "Фалшивата новина, че след 2022 г. парите за България ще спрат, е разбита. Не само, че няма да спрат, но и ще се увеличат, заяви Новаков.

Андрей Ковачев: Здрави граждани за растяща икономика

ЕС може да помогне на държавите в сферата на здравеопазването. Можем да си помагаме и да обменяме добри практики в Съюза. Над 70% от всички граждани от ЕС, а и ние в това число, искат ангажимент от ЕС в тази сфера, въпреки че той е приоритет, заяви евродепутатът Андрей Ковачев, цитиран от Нова. По думите му ако искаме растяща икономика, трябва да имаме и здрави граждани.

Българското правителство инвестира изключително много през последните години за здравноосигурителните плащания, за ремонтиране на болници за това да има по-високо заплащане на медиците, каза той. Благодарение на европейската солидарност, само до няколко години ще имаме нова модерна Спешна помощ - ще бъдат закупени над 400 нови линейки, 247 медицински центрове ще бъдат ремонтирани, ще бъде закупена и много нова техника, отбеляза Ковачев.

Ева Майдел: Завършване на единния европейски пазар

За да имаме добра среда за бизнеса трябва да имаме добри финансови измерители. А когато цифрите говорят, и опозицията мълчи. В момента имаме най-добрите икономически показатели в нашата история - най-висок БВП, най-ниска безработица, заяви евродепутатът Ева Майдел.

България вече произвежда много. Но ние искаме да произвеждаме още и по-съвременни неща, каза още тя. По думите й от ГЕРБ ще работят за завършване на единния европейски пазар. Имаме нужда и от най-младия си потенциал - хората които са тук, хората които са в чужбина - да се завърнат. Но за да няма голяма пропаст между бизнеса и младите ще продължим да работим за съвместния им диалог, коментира Майдел.

Румен Христов, Цветан Цветанов, Екатерина Захариева

Снимка: БТА

ЕС трябва да продължи да помага на бизнеса и на потребителите и точно това ще бъде една от нашите задачи. Ще работим и за ускорено влизане в Еврозоната, защото това ще донесе повече възможности и инвестиции. Нашата най-голяма цел е не само да настигнем другите европейски държави, но и да повишим качеството на живот на българите, каза още Майдел.

Лиляна Павлова:Да запазим кохезионната политика

Кохезионна политика - това е политиката, която е най-близко до гражданите и която решава техните проблеми. Искаме тази политика да бъде по-близо до гражданите - да работим за по-добра свързаност, да бъде по-социална, да има по-добър достъп до здравеопазване, да бъде по-зелена, по-екологична, заяви Лиляна Павлова. По думите й от присъединяването ни към ЕС, въздействието на кохезионната политика върху БВП е 11%.

До 2023 г. очакваме още увеличение благодарение на тези еврофондове. Водещата ни роля е тази кохезионна политика е да се запази. Именно тя трябва да бъде близка до хората, каза още тя. Трябва да имаме синергия между различните европейски фондове и по-лесен достъп до тях. Благодарение на тях в годините назад променихме облика на градовете. Трябва да започнем да работим за това, отбеляза Павлова.

Какви акценти откроиха другите кандидати

Асим Адемов обърна внимание на увеличения европейски бюджет за образование, което е и основен приоритет на кабинета "Борисов". Нашата цел е всяко дете да бъде в училище, за малцинствените групи интеграцията е чрез образование, добави той. Адемов припомни, че 42 хиляди деца са върнати вече обратно в класните стаи.Очакванията били за три пъти повече средства по програмата "Еразъм" през следващия програмен период.

Ивелина Василева наблегна на инвестициите в по-чиста околна среда, в зелената икономика.

Жечо Станков, зам.-министър на енергетиката, обяви, че след месец ще бъде даден стартът на газовата връзка с Гърция от премиерите на двете страни. Страната ни получи европейски средства за предпроектното проучване на хъб "Балкан", припомни той. Следващият стълб е обединение на пазарите на енергия, предстои създаване и на газова борса в следващия мандат на ЕК, заяви Станков и подчерта, че до 2030 г. 32 процента от енергията трябва да е от възобновяеми източници.

Марин Захариев обеща, че ще работят за запазване на бюджета от Общата селскостопанска политика, както и че ще се борят в следващия период да има отделни плащания за младите фермери.

Разходите за отбрана да достигнат 2 на сто до 2024 г, за това ще работят Емил Радев и колегите му. ГЕРБ подкрепя общоевропейската позиция за отношенията с Русия, сред които е прекратяване на хибридната война, отбеляза той. България в Шенген е друга цел на ГЕРБ. От формацията настояват за засилено сътрудничество и обмен на информация между полицейските служби, за общоевропейска стратегия за борба срещу корупцията, за ежегодна оценка за нивото й във всички държави-членки.

Цветан Цветанов обяви, че ГЕРБ ще подпише споразумение за обща листа и със земеделците от "Никола Петков".