"Страната ни не е подготвена за тези хибридни атаки, които са част от ежедневната игра на някои държави извън ЕС", заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на конференция на тема "Киберсигурността в ЕС: Начини да отговорим на все по-нарастващите заплахи", която се провежда в София.

Той допълни, че Русия е държавата, която най-често се споменава като такава, която би могла да се намеси в процеса за избор на Европейски парламент, предаде БТА.

"ЕС е най-привлекателното място за живеене, има държави, които не искат той да е фактор", подчерта заместникът на Бойко Борисов в партията.

Цветанов каза още, че към настоящия момент страната ни не е разработила механизъм, с който да се противодейства на фалшивите новини и информационното облъчване, което получаваме ежедневно. Той отбеляза, че за предстоящите евроизбори трябва да се защити вотът на избирателя и да не допуснем да бъдат пробити системите за сигурност. По думите му трябва да се ограничи възможността за въздействие на европейските избори от трети страни.

Председателят на Фондация "Ханс Зайдел" за България Ролан Фройденщайн също каза, че най-големите заплахи в сферата на киберсигурността идват от Русия. И отбеляза, че е необходим по-силен отговор от страна на западното общество в борбата с дезинформацията и киберпрестъпленията.

Еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел допълни по време на форума, че 61% от европейските граждани ги е страх от кибератаки по време на предстоящите евроизбори. Като по думите й над 30 държави са източници на кибератаки. Тя изтъкна, че в Европа липсват 300 000 киберексперти.

Габриел посочи още, че до края на този месец, на европейско ниво, ще бъде изградена система за ранно предупреждение между държавите-членки на ЕС.

"Всяка държава ще има своя точка за контакт, а целта на системата ще бъде в реално време да бъде обменяна информация за това дали има заплахи за интегритета на европейските избори и с какъв произход е тя - външен или вътрешен", обясни тя.

Форумът по киберсигурност бе открит от столичния кмет Йорданка Фандъкова и е органзииран от Центъра за европейски изследвания "Вилфрид Мартенс", фондация "Ханс Зайдел" и сдружение "Граждани за европейско развитие на България". Фандъкова отбеляза, че в едно столично училище е въведена дисциплината "Информационна сигурност", но идеята е повече училища да се включат по тази тема. Предстои да бъде обявена онлайн анкета за познанията на учениците по онлайн сигурност, отбеляза тя и допълни, че в София има около 40 000 души, ангажирани в IT ceктора.