Представители на Великобритания, Германия, Латвия, Литва, Полша, САЩ, Финландия, Франция и Швеция подписаха Меморандум за разбирателство за членство в центъра, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

През юли се очаква към него да се присъединят още страни. Домакинът Финландия - военно неангажиран член на ЕС - има 1300-километрова граница с Русия, която е обвинявана от Запада, че е извършвала т.нар. хибридни кампании в украинския конфликт, както и че се е намесила в президентската кампания в САЩ. Москва отхвърля тези обвинения.

Центърът ще бъде базиран в Хелзинки и ще представлява мрежа от експерти от участващите страни. Координиращото звено ще има първо заседание в сряда. Очаква се по-късно тази година във финландската столица да заработи екип от 10 експерти.

Миналата година Финландия изрази безпокойство от засилването на пропагандните атаки на Кремъл срещу нея. Германия също обяви, че Москва е повишила интензитета на дезинформационната си кампания и целенасочените кибератаки.

На пресконференция днес финландският външен министър Тимо Сойни заяви, че бъдещият център има за цел да повиши осведомеността за хибридните заплахи и уязвимостта на обществата.

"Използването на хибридни стратегии поставя на изпитание вътрешната сплотеност и издръжливост на нашите общества", каза Сойни.

Първоначално бюджетът на центъра ще бъде около 1,5 млн. евро. Половината ще се осигурява от финландското правителство, а остатъкът - от страните членки.