"Четвърти неуспешен мандат за БСП, това е голямо поражение. БСП беше реален политически фактор като първа или втора политическа сила след парламентарни избори, сега те са извън тройката. Президентът изпълни своя ангажимент към левия избирател, за да може да засвидетелства уважението за двата избора, които получи". Това каза председателят на "Републиканци за България" Цветан Цветанов в в ефира на "България Он Ер".

"Това, което сега наблюдаваме е, че се търси вариант след предсрочните парламентарни избори каква да е конфигурацията на редовен кабинет. Анонсът, който беше направен на лидерската среща, проведена между БСП, ГЕРБ, ДПС и "Български възход", се видя, не само че се върви към "хартиена коалиция", която видяхме при гласуването на промените в Изборния кодекс. Тази коалиция прераства в нещо по-голямо. Следващите парламентарни избори ще бъдат подчинени именно на тази т. нар. "хартиена коалиция", която ще бъде с лек уклон към други геополитически виждания на страната и това ще бъде малко повече към Русия", прогнозира Цветанов.

По думите му започва да се лансира теза и за програмен кабинет.

"И в сегашната конфигурация на една такава коалиция ГЕРБ, БСП и ДПС правят 128 депутата, и като добавим 12 народни представители от "Български възход", стават 140. Целта според мен при тази промяна в Изборния кодекс и въвеждането на хартиената бюлетина отново в изборния процес - това означава, че ГЕРБ, БСП и ДПС ще имат възможност да бъдат координирани като действие в секционните избирателни комисии и да получат по-висок изборен резултат и същевременно ще се стремят "Демократична България" и "Продължаваме промяната" да имат по-малко от сегашния сумарен сбор на 73 народни представители.

ГЕРБ, БСП и ДПС ще се борят за квалифицирано мнозинство и да имат 2/3 мнозинство в българския парламент. Предстоят да се случат процеси, в които има огромна забава - мандат за конституционни съдии, които са избор на НС, ВСС, инспекторат към него, а това са ключови теми, които в момента разделят политическите формации от това как да бъде проведена съдебната реформа и какво законодателство трябва да бъде прието. Затова смятам, че анонсът, който беше направен на лидерската среща, ще бъде формулата, по която ще се работи. Трябва да се направи много ясна равносметка какво ще се случи оттук нататък в една предизборна ситуация между "Демократична България" и "Продължаваме промяната" ако се върви към едно широко обединение. Смятам, че това може да бъде силната алтернатива и да не излязат сметките на БСП, ДПС и ГЕРБ", добави лидерът на Републиканци за България.

Цветанов подчерта, че "хартиената коалиция" ГЕРБ, БСП и ДПС все пак ще имат основен контрол върху над 12 900 секционни избирателни комисии. "Реалното противодействие, за да не бъде опорочен и манипулиран изборният процес, може да бъде осъществено, само ако бъдат обезпечени изборните секции, с минимум трима членове на СИК от "Демократична България", "Продължаваме промяната" и едно широко дясно обединение, а това са над 38 000 членове на комисиите, които да гарантират честността на провеждане на изборния вот, а не знам дали тези хора ги имат налични", каза Цветанов.

Председателят на "Републиканци за България" заяви отново, че не може основният приоритет на един парламент да бъде промяна в Изборния кодекс, в началото на неговия мандат, при положение, че страната ни губи и ще продължи да губи пари по Плана за възстановяване и устойчивост.

"На тази лидерска среща имаше два варианта за подход - или ще има правителство, което ще приема някакви закони в срок, или отиваме на предсрочни парламентарни избори. Защо на тази среща никой не предложи да се обърнат към президента, за да даде срок поне да се гласуват законите по Плана за възстановяване, които са между първо и второ четене? Тези закони,които не предизвикват политическо противопоставяне. Сега тези законопроекти отиват в архив и процедурата по гласуването им започва от начало", допълни още Цветанов.

Той изрази мнение, че в предстоящата предизборна кампания някои от политическите партии отново ще заложат на лъжата, за да могат да привлекат по-голям брой симпатизанти и да имат по-голяма електорална тежест.

Цветан Цветанов припомни, че местната власт е лишена от възможността да започва да усвоява средства от Новия финансов програмен период, който започна от 2021 г., а страната ни едва от тази година ще започне да пуска проекти, които да бъдат одобрени и това е сериозен проблем. "Приоритетите ги има, те са ясни и видими, обаче политическата класа в парламента не е в състояние да реши тези проблеми и да очертае хоризонта, който хората очакват, предимно бизнеса и местната власт. Те са бенефициенти, а те дават много по-добра среда на живот и възможност да се подпомогнат бюджетите на съответните институции".

"Убеден съм, че тази година ще имаме минимум два избора - два парламентарни и местните. Ако т.нар. "хартиена коалиция" направят правителство след предстоящите парламентарни избори, за да се подготвят за местните избори, но София, Варна и Пловдив бъдат спечелени от една силна дясна коалиция с "Демократична България", "Продължаваме промяната", всички демократични сили и "Спаси София", това означава, че след местните избори конфигурацията ще бъде съвсем различна и политическата ситуация променена", категоричен е Цветан Цветанов.