В коментар за излязлата в медийното пространство информация, че еврокомисарят Мария Габриел ще води евролистата на ГЕРБ за предстоящите избори Цветан Цветанов каза пред журналисти, че тя е получила най-много номинации в структурите на партията - над 10 000 от 232 общини.

Той допълни, че когато листата бъде окончателно готова, с решение на Изпълнителната комисия на ГЕРБ тя ще бъде обявена, предаде БТА.

По неофициална информация с най-много номинации за включване в листата на БСП за Европарламента са Елена Йончева и Момчил Неков, следвани от Сергей Станишев и Деница Златева, съобщи OffNews. Неков стана преференциален вот чрез феномена 15/15, но работата му като явно се харесва на социалистите. Сред номинираните е и лидерът на левицата Корнелия Нинова, която обаче категорично заяви, че няма да се кандидатира, защото е поела ангажимент да ръководи партията.

По повод спорния законопроекта на Закона за вероизповеданията, с който се опрощават 8 млн. лева на Главното мюфтийство, и факта, че ВМРО ги призоваха да променят позицията си, Цветан Цветанов каза, че ГЕРБ ще продължи да разговаря с коалиционните си партньори и да обсъжда възможните варианти между първо и второ четене. Той обаче заяви, че не очаква да има промяна в гласуването на парламентарната група на партията.

"Както сега, така и за в бъдеще ГЕРБ продължава да работи изключително честно с коалиционните си партньори. По всичко, което е свързано с управленската програма, ние нямаме абсолютно никакви разминавания, но разбира се, по други законодателни инициативи се получава и отстояване на различни мнения. Аз мога да кажа, че ние ще продължим между първо и второ четене да разговаряме и да обсъждаме всякакви възможни варианти", заяви Цветанов.

"Ние смятаме, че със законопроекта се създадоха доста възможности за спекулации и за създаването на опорни точки, дори на политически централи, каквато е БСП. Вие видяхте, че те през тези 20-15 дни отсъстват от парламентарния дебат, отсъстваха от Закона за социалните услуги, който беше изключително важен, защото една социална партия трябваше да участва активно в този дебат в българския парламент", посочи още той.

Зам.-председателят на ГЕРБ взе участие днес в конференция за киберсигурността, където призна, че България не е подготвена да се справи с хибридни атаки, а трябва да се предпазим за евроизборите. По думите му със започването на функционирането на Европейския център за кибератаки ще може да се противодейства във всички държави-членки от ЕС.