Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева заяви, че обявената от президента дата за изборите на 4-ти април е била абсолютно неаргументирана, но въпреки това ГЕРБ ще се съобрази, съобщи БНТ.

Караянчева посочи още, че има предписания от европейските институции да не се извършват промени в Изборния кодекс няколко месеца преди избори, тъй като това подкопава доверието в изборния процес.

"Но това показва абсолютната некомпетентност и на президента и на неговия екип и темите, които се повдигнаха на тези консултации, са теми, които са дебатирани в пространството години назад. Всъщност абсолютно без всякакви аргументи беше обявена тази дата. Каква аргументация може да даде президентът, че иска висока избирателна активност, при положение, че изолира католическата и арменската общност, че изолира децата, които ще бъдат с родителите си във ваканция, кое ще ги накара да се върнат в своята избирателна секция, за да гласуват. Това, което се внушава от президента - че едни резултати, които още не знаем какви са, са манипулирани, и едни избори, които още не са проведени, са манипулирани, това е тежък удар върху демокрацията", каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.