"Машинното гласуване ще затрудни изключително много българските граждани", така отговори на въпрос за предстоящите промени в Изборния кодекс председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, предаде БТА.

Според нея по-възрастните хора се притесняват от техниката, по-младите гласоподаватели няма да чакат на опашка другите да гласуват, но приемането на този вид гласуване е въпрос на дебати и ще трябва да бъде прието това, което е в интерес на българските граждани.

"Днес в Народното събрание са провежда заседание на работната група за промените в Изборния кодекс, където се очаква да се чуе мнението на различните парламентарни групи. След това се очаква да има едно общо решение и там, където не се припокриват мненията на колегите, ще се обсъждат в зала допълнително. Няма как да бъдем единодушни по всички теми", уточни Караянчева, която присъства на откриването днес на нова детска градина в село Бело поле, община Ружинци.

По идея на депутати от ДПС депутатите ще искат съвети от Спортния тотализатор как работи софтуерът им за проверка на залозите и може ли бюлетините да се обработват с машини, така както се прави с фишовете от тотото. Заради това на днешното заседание освен експерти от ГРАО, "Информацинно обслужване" и неправителствения сектор са поканени и хора от тотализатора.

От ДПС обаче ще настояват в секциите с под 300 избиратели да не се гласува машинно.

"Смятаме, че машинният вот е изключително лесен за манипулиране, може да доведе до фалшификация на изборния процес и е изключително скъп. В момента се надува балон, че машинното гласуване ще реши проблемите с вота, но това не е така. Вижда се и на местата, където е въведено в Европа, че проблеми има. Идеолозите на този балон обаче мълчат за тях. Ние сме категорично "против", коментира и съпредседателят на Обединени патриоти Искрен Веселинов пред "24 часа", с което стана ясно, че в управляващата коалиция няма консенсус по темата.

От БСП пък настояват за активна регистрация на избирателите - в списъците да присъстват само хора, гласували на предните избори. Това не изключва в изборния ден да се дописват избиратели с редовни документи.

А "Воля" иска резултатите от машините да се сравняват с резултатите от хартиени разписки, които те да дават на избирателя. А тези разписки да се събират в урна.

На последното си заседание правителството реши да започне процедура с ЦИК за купуването на 15 000 машини за гласуване, с идеята гласуването на хартия да отпадне за следващите парламентарни избори догодина. Това се случи, макар премиерът да призна, че всичко ще струва десетки милиони, а не е убеден, че "ще се реши нещо". Той подчерта, че не желае върху правителството да "тегне каквото и да е съмнение, че не желае" машинното гласуване".

"Щом волята на народа и партиите е машини, то се въвеждат машини. Включваме се в общия хор на подкрепящите", каза министър-председателят. 

Вицепремиерът Томислав Дончев пък поиска от депутатите бързо решение какви точно да са машините.

"Следващата важна стъпка на правителството за реализиране на машинното гласуване е изборът на машини с висока степен на сигурност. Ако се закупят машини със защитите на касов апарат в бакалия, това ще срине доверието в този прогресивен метод за гласуване", коментира по-рано днес пред БНТ бившият депутат и председател на Движение България на гражданите Димитър Делчев.

Той припомни, че машинното гласуване присъства в Изборния кодекс от 2013 г.

"Въпреки усилията ни в парламента като част от Реформаторския блок и след това извън него да се изпълни закона, ГЕРБ 7 години саботираха гласуването с машини, най-вече като не отпускаха средства. Това е причината да сме леко скептични към внезапната промяна на настроението в управляващото мнозинство. Най-вероятно то се дължи на желанието на г-н Борисов да спаси увредения си имидж покрай зариването на България с вносен боклук и водната криза в Перник и страната с отдавна чаканите от мнозинството българи машини", добави Делчев.

"Няма машинно гласуване, това е понятие, с което се внушава генерализирано недоверие в изборния процес. Машините могат да работят, когато секционните комисии, които са на място, искат те да работят... Няма как да се избяга от наличието на хартиени бюлетини, за всеки случай", коментира преди два дни пред БНР пък социологът Димитър Димитров, който е член и на ЦИК.

Според него има само един печеливш - това е посредникът, който ще достави машините, и този, който ще ги произведе:

"Има огромна разлика в цените за един глас, подаден чрез машина, и един глас чрез хартия. 60 лева срещу 0,70 лева. Десет пъти по-скъпи избори... Това е вид прахосничество".

По думите на Димитров говоренето за машинно гласуване е знак за някакъв интерес.

"Резултатът ще е същият. Тъй като всички се страхуват от преброяването, внушават, че това са безумни шашми. Досега имаме само едно съдебно решение - съдът в Пазарджик е отменил съдържанието на един протокол", добави той.