15 000 машини за гласуване ще купят правителството и ЦИК за парламентарните избори догодина, реши кабинетът на редовното си заседание по искане на премиера Бойко Борисов.

"Понеже изкарват, че само ГЕРБ и патриотите не искат машини, сега ние заставаме начело, макар че ще ни струва много милиони. Ние сме "за" машинното гласуване, днес приемаме точката и се включваме в общия хор на подкрепящите. Не съм убеден, че с това ще се реши нещо, но нека Томислав Дончев и ЦИК да го направят. Предлагам да се приемем точката, да похарчим няколко десетки милиона и да видим какви ще са резултатите. Не искам върху правителството да тегне каквото и да е съмнение, че не желаем. Щом волята на народа и партиите е машини, то се въвеждат машини. Парламентът трябва да уточни ще се дублират ли машинното и хартиено гласуване. Това са близо 13 000 машини. За последните избори бяха към 70 милиона", заяви министър-председателят.

Вицепремиерът Дончев пък уточни, че всъщност трябва да има минимум 15 000 броя машини, за да има и резервни.

"На следващите парламентарни избори всяка избирателна секция ще е снабдена с машина за гласуване. Трябва да се вземе решение кой от съществуващите три типа машини да бъде ползван. За мен е глупост да поддържаме две паралелни системи за гласуване, това прави изборите извънредно скъпи. Вече се работи. Има нужда от прецизиране на законодателството", каза още той.

И изтъкна, че машините не трябва да бъдат наемани.

"Щом вече гласуването ще е машинно, държавата трябва да притежава тези машини и да ги ползва за всички избори", допълни той.

"Възлагайте, купувайте, да произвеждат, мислете къде ще се складират, как и при какви условия ще се съхраняват, как ще бъдат защитавани от кибер атаки", препоръча накрая Бойко Борисов, като подчерта, че са длъжни да изпълням това, което пише в Избирателния кодекс.

Президентът Румен Радев вече неведнъж се обявява категорично за промяна в изборното законодателство и въвеждане на машинно гласуване, критикувайки управляващите, че не е заделил средства за купуване на машините. В края на януари държавният глава призова за "възстановяване на доверието в изборния процес чрез своевременни и рационални законови промени - 100 % машинно гласуване с цел елиминиране на недействителните бюлетини, грешките и машинациите в броенето и оформянето на резултатите, чрез ограничаване на купения и контролиран вот".

Машинното гласуване беше въведено за първи път на евроизборите през 2019 година, и то само в 3000 секции. След вота от ЦИК заявиха, че този тип гласуване е неоправдано скъпо и неефективно - само 27,7% от избирателите са го използвали, останалите предпочели хартиена бюлетина. По-късно по предложение на ГЕРБ отпадна използването на машини за местния вот, наричайки ги "скъпоструващ експеримент, скъпоструващи играчки".