Централната избирателна комисия (ЦИК) проведе успешно експерименти със защитена хартия за бюлетини за машинно гласуване, съобщиха от пресцентъра на комисията.

Целта беше да се провери възможността за машинно гласуване със специализираните устройства за електронно машинно гласуване със защитена хартия, която да съответства на изискванията на Изборния кодекс. Практическият експеримент се проведе след доставянето на тестови ролки хартия от Печатницата на БНБ.

На специализирани устройства за електронно машинно гласуване с инсталирана демоверсия на софтуера за гласуване за народни представители в изборите на 2.10.2022 г. бяха проведени тестове с хартия с различни варианти на защита.

Във вторник президентът Румен Радев ще проведе работна среща на "Дондуков" 2 с представители на ръководството на ЦИК, информира БТА.

С гласовете на ГЕРБ, БСП и ДПС 48-ото НС върна хартиената бюлетина през декември, а след това преодоляха и ветото на президента, който не одобри промяната. От ДБ и ПП пък обявиха, че още предварително "хартиената коалиция" иска да спечели служебно изборите.

Само преди два дни стана ясно, че третият мандат ще бъде върнат от БСП, след като не получи подкрепа за правителство от останалите партии. Във вторник папката ще бъде върната от Корнелия Нинова на Румен Радев и предстои президентът да разпусне парламента и да насрочи предсрочен вот. Вероятните дати за провеждането му към момента са 26 март и 2 април.