Президентът Румен Радев чу уверението на ЦИК, че технологично и организационно е възможно провеждането на избори "2 в 1". Той се срещна с членовете на комисията на "Дондуков"2 с тази цел - да разбере какви са препятствията, ако има такива, преди да обяви датата за парламентарния вот.

"От изложеното от вас до момента означава, че можем да считаме, че избори "2 в 1" са възможни при един нормален ритъм при условие, че срещнете необходимата финансово-логистична подкрепа от правителството", обобщи на финала на срещата президентът.

Радев обаче настоя разяснителната кампания за машинното гласуване да започне много по-рано и ЦИК да подготви рекламни филмчета по телевизията как ще се гласува на машина за два вота, защото, по думите на президента, не всички хора имат Фейсбук. 

"Затова моят призив е при тази готовност, която изразявате, да се обмисли много внимателно всяка една хипотеза, за да има надеждност, защото толкова много други фактори има, които се експлоатират в момента, за да се компрометират изборите по един или друг начин, извън вас. И аз се надявам ЦИК и изборната администрация да бъдат така подготвени, че да дадат необходимата стабилност и гаранция на този процес", предупреди още президентът.

Снимка: БТА

Той напомни на ЦИК, че ги очакват и претенции заради конфликта на медийното поле, тъй като и чисто медийно ще се сблъскат две предизборни кампании за едно ефирно време, което предполага да има недоволни. Президентът изказа опасения, че за избирателите трябва да се осигури достатъчно време, защото те ще трябва подробно да четат имената на партиите, които невинаги ще съвпадат с номера на кандидат-президента, инициативните комитети и т.н. Това означава, че ще има много за четене, наблегна Радев.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова призна, че за вота на 11 юли времето за организирането на логистиката с машините е било недостатъчно, както е и сега, но все пак вече имат опит къде са проблемите и са наясно на кое да наблегнат.

Нейкова разсея спекулациите, че избирателите ще бъдат задължени при машинния вот да гласуват и за президент, и за парламент. Тя посочи, че е чула коментари по медиите от доставчика на машините, че "избирателят не може да пропусне вид избор".

"Независимо че не сме възложилисофтуерното изпълнение още, категоричното ни мнение с колегите е, че избирателят трябва да има възможност за избор. Не може избирателите да са задължени да гласуват. Това са спекулации, държа да отбележа. Машинното гласуване им дава същата възможност за избор, така, както биха гласували с хартия", подчерта Камелия Нейкова.

"В случай, че изборите се проведат на различни дати, нашата препоръка е между отделните избори да има минимум две седмици разстояние, с оглед на машинното гласуване. По отношение на президентските избори, срокът е определен от Конституцията. Доста бързо ще трябва да пренастроим машините за втория тур", обясни още Камелия Нейкова. Тя уточни, че при вариант избори "2 в 1", ще се наложи купуването на още машини за гласуване.

"На вота през юли в около 2350 секции са гласували между 300 и 400 избиратели. За да е достатъчно времето за гласуване на избирателите, в максимален брой секции трябва да се осигури втора машина, защото тогава и електронните бюлетини ще са две и технологичното време за гласуване трябва да е двойно по-дълго. Избирателите ще трябва да разлистят повече от 6 страници и това също ще удължи процеса. Може да се стартира и с две карти, но сме виждали версия, с която с една карта се стартират и двата избора", разясни председателката на ЦИК.

Нейкова се ангажира още, че ще се постараят да не поставят вота в риск.