Централната избирателна комисия (ЦИК) реши на местния вот на 29 октомври и на евентуален втори тур гласуването да бъде само с хартиени бюлетини. Заседанието продължи няколко часа и бе излъчвано онлайн на сайта на комисията. 

Предложението, с докладчик Емил Войнов, беше прието с 12 гласа "за", а двама бяха "против".

Вижте решението на ЦИК >>

Преди гласуването заместник-председателят Цветозар Томов направи предложение да бъде даден срок от 2 часа за решение от Министерството на електронното управление (МЕУ) за удостоверяването на машините.

Във връзка с направеното предложение за начина на гласуване Войнов посочи, че на 26 октомври е получена информация от Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), информация от министъра на електронното управление от проведена среща днес, както и писмо, постъпило преди малко, от министъра на електронното управление относно удостоверяването на съответствието на доставения тип устройство за машинно гласуване с изискванията в Изборния кодекс. С настоящото писмо ЦИК е уведомена, че към момента не е издадено решение за удостоверяване съгласно чл. 213 а от Изборния кодекс (ИК), посочи Войнов, цитиран от БТА.

Съответствията на устройствата за машинно гласуване се удостоверяват с решение на МЕУ, Българския институт за стандартизация и Българският институт по метрология. Наличието на такова решение е задължително условие за провеждане на машинно гласуване, каза той.

След като ЦИК прие решение "за" гласуването само с хартиена бюлетина, в обяснение на отрицателен вот Цветозар Томов заяви: "Вземаме това решение без издадено решение за удостоверяване съгласно чл. 213 а, на базата на едно писмо от г-н Александър Йоловски, което не е подписано и което е четири реда, в което ни се съобщава, че все още не е взето решение".

Томов отбеляза, че е направил опит "МЕУ да изпълни задължението си по закон" и добави "някак си и това остана в небитието". По думите му проблемът не е дали ЦИК ще отмени или не машинното гласуване.

"Проблемът е в това, че в цялата тази днешна история ЦИК се оказа институция, която подчинява своите решения на волята на различни политически фактори", коментира Томов като го определи като срамно. "Това е нещо, което не мога да приема", добави той.

Томов посочи, че освен да няма машинно гласуване на вота в неделя, ЦИК е решила да няма такова и на евентуалния балотаж на 5 ноември. Можехме да вземем решение по отношение само на първия тур и да изчакаме няколко дни преди да вземем решение за втория тур, ако междувременно МЕУ реши дали удостоверява, или не софтуера на машините, посочи той.

"Категорично не съм съгласна, че срамната ситуация е за ЦИК. В тази ситуация ЦИК беше поставена в резултат на други действия, на други органи, каза председателят на комисията Камелия Нейкова.

Тя посочи, че полученото писмо е подписано с електронен подпис от министъра на електронното управление. По никакъв начин няма да се съглася, че ЦИК не е запозната с информацията, постъпила от ДАНС. Начинът, по който ви докладвах информацията беше напълно коректен и всички членове на ЦИК бяха запознати с нейното съдържание, коментира тя.

Това беше едно много трудно решение, защото винаги съм подкрепяла машинното гласуване като начин на гласуване. Най-важно е да има доверие в изборния процес и всяко едно действие, независимо на кого, което формира недоверие и отблъсква избирателите от гласуване, трябва да бъде препятствано, каза Нейкова.

По думите ѝ именно с това решение ЦИК успя да минимизира рисковете пред това избирателите да не отидат да гласуват.

Тя изрази надежда при следващи избори Комисията да не е изправена пред задача да взима такова решение. Утре в 14 часа ЦИК пак ще заседава.

До днешното решение на Централната избирателна комисия се стигна, след като в доклад на ДАНС до Народното събрание бе описано как зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е свалил кодовете за машините, записал ги е с телефона си и ги е свалил на флашка. От "Възраждане", БСП и ИТН обявиха, че изборите вече са компрометирани и настояха Централната избирателна комисия да отмени машинното гласуване.

По неофициална информация на БНТ зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е бил извикан на разпит в ДАНС, като е напуснал сградата около 17 часа следобед. Към този момент обаче няма официална информация нито от агенцията, нито от прокуратурата. Стойнов не беше открит на телефона му за коментар.