ЦИК няма компетенцията да касира избори. Кандидатите, които го искат - трябва да се обърнат към съда и ако той реши - тогава могат да се касират избори. Това заяви в ефира на Нова телевизия говорителят на ЦИК Таня Цанева.

Председателят на Инициативния комитет, издигнал Мая Манолова като граждански кандидат за кмет на София, Никола Вапцаров заяви, че след приключване на преброяването ще поискат касиране на изборите за кмет на София.

Съдът може да разпореди броенето на бюлетините отново и ако се установи нарушение, тогава, да, изборът ще бъде касиран. След такова касиране предстоят нови избори за съответния вид избор, поясни Цанева.

Цанева каза, че са по-малко нарушенията на балотажа, но в същото време процентът на нарушения по отношение на агитация в изборния ден са били повече. Както имахме и за купуване на гласове, които ние съответно препратихме към прокуратура, отбеляза тя.

"Смятам, че нашата комисия спазва и работи съгласно разпоредбите на Изборния кодекс. Свършихме си работата така, както трябва. По отношение на организацията, надминахме нашите очаквания. Дали има повод за касиране на изборния резултат по отношение на кмет на Столична община, компетентен е да каже Софийският административния съд", заяви и председателят на ОИК-София Полина Витанова.