ЦИК не е установила нарушения от страна на премиера Бойко Борисов във връзка с предизборната кампания и сигналът срещу него е оставен за сведение, заяви говорителят на комисията Александър Андреев пред журналисти, след като ръководството й се срещна с президента Румен Радев.

Преди няколко дни БСП внесе жалби до ЦИК и СЕМ за използването на държавен ресурс за водене на предизборна кампания във връзка с публичните изяви на премиера. Първият е заради конфликт на интереси от страна на министър-председателя, а вторият - че медиите отразявали предизборната му кампания, без това да е упоменато. От левицата дори настояха той да излезе в отпуск до евровота.

Последва подобно обвинение към него и от държавния глава, който заяви, че не е редно кампания да се прави с държавни пари.

Борисов категорично отрече това и призова ЦИК да провери дали държавният глава агитира за БСП.

"Не карайте ЦИК да влиза в какъвто и да било дебат между институциите. Беше разгледан сигнал, който постъпи във връзка с нарушение на кампанията от страна на премиера. ЦИК не установи нарушения и той остана за сведение", коментира Андреев.

Той уточни, че до момента от ГЕРБ не е постъпвал сигнал за президента. Ако постъпи такъв, той ще бъде докладван и ЦИК ще се произнесе, увери говорителят.

Какво си казаха задочно президент и премиер

"Равноотдалечен съм от всички партии, но не мисля, че трябва да се води предизборна кампания с пари от държавния бюджет", заяви вчера президентът Румен Радев в отговор на коментар на премиера, че трябва да стои равноотдалечен от партиите.

Той припомни, че началникът на кабинета му Иво Христов първо е напуснал президентската институция и тогава е започнал да води предизборна кампания, от което могат да се поучат и други участници в нея.

По думите на държавния глава опитите скандалите с имотите на властта да бъдат заглушени с всякакви други мероприятия няма да сполучат, защото гражданите вече очакват "разнищване на тези скандали и реални действия и противодействие на корупцията".

Борисов обаче отвърна, видимо подразнен: "Видно е, че президентът Румен Радев не е еднакво отдалечен от всички партии, всяко негово изказване е в полза на опозицията".

На въпрос прави ли се кампания с държавни пари, той отговори:

"Президентът Радев я прави всеки ден, вместо да каже на неговите хора да се върнат на работа - защото не може да се водиш на работа в парламента и да не ходиш. Аз си показах цялата програма. Ако е против да се дадат 20 млн. за училищни автобуси - да каже. 9 млн. лв. дадохме за машини за гласуване".

Премиерът изтъкна, че дори със самото си изказване държавният глава е взел страна.

"Президентът с държавни прави кампания и трябва да се чуя с колегите от ГЕРБ да сезираме и ние ЦИК. Всяко негово изказване е в полза на опозицията. Завчера говорихме за училището в Долна Митрополия колко се радва. Президентът отива на пленум на БСП и след това казва, че е еднакво отдалечен. И после аз трябва да му коментирам думите. Видно е, че не е еднакво отдалечен. Колкото Плевнелиев беше еднакво отдалечен от БСП и ГЕРБ, толкова е и Радев. Защо трябва да проявяваме лицемерие, от негова страна всъщност. Освен това, защо трябва да му напомням на кой пленум ходи като президент? Случайно са се озовали неговите хора в листата на БСП. Той ни прави на кьорави вече. Аз проявявам джентълменство. Изцяло ние свършихме работата за военното училище в Долна Митрополия. Той 10 години се е борил и не е успя. Защо училището не го пуснаха в мандата на Орешарски", заяви още Бойко Борисов.