Избирателната активност в страната е 8,97 % към 11 часа, обяви говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева. Малко повече са избирателите, които са отишли до урните да гласуват спрямо предходния вот на 2 октомври м. г., когато към 11.00 часа са гласували 8,89%.

До този момент най-висока е избирателната активност в Монтана - 14,07 %, а най-ниска в Пловдив- град - 6,16 %.

До 11:30 часа 45 машини в страната по някаква причина не са стартирали и гласуването там продължава с хартиени бюлетини.

Тя припомни, че на изборите на 2 октомври дефектиралите устройства са били 32, а на изборите на 14 ноември 2021 около 67. Матева посочи, че броят на тези устройства не е толкова висок, съотнесен към общия брой машини, с които ще се гласува - 9611.

В ЦИК има множество сигнали, че върху бюлетини от машини не се поставя печат. Нека това да се прави оттук нататък, призова тя и увери, че досегашните бюлетини ще се отчитат като действителни.

До този момент повечето избиратели гласуват машинно.

"Работи се нормално. Извън страната имаше няколко сигнала, че не са се явили членове на секционни комисии. Взето е решение, попълнени са съставите. Всичко е наред със съставите на СИК-овете", съобщи Митева.

Една жалба и 21 сигнали за нарушения са постъпили ЦИК до този момент.

"До 11.20 часа в ЦИК е постъпила 1 жалба и тя касае нарушение на гласуването извън страната - че член на СИК не владее български език. Има постъпили 21 сигнала. Основните са за нарушения на секционни комисии, като приканване за машинно гласуване, нарушения в организацията на работа в секционната комисия", посочи още говорителят на ЦИК.

По думите й сигналите са препратени по компетентност към съответните районни избирателни комисии. Ако има действителни нарушения, те ще дадат указания на членовете на секционни комисии.

В цялата страна, както и в почти всички секции в чужбина, с изключение на няколко в САЩ, където все още не е настъпило началото на изборния ден, секциите са открити и се работи нормално. Извън страната имаше сигнали, че някои от членовете на СИК не са се явили, взето е решение и съставите са попълнени.

Днес се гласува в 12 905 избирателни секции, от тях 302 подвижни, а 224 са в болнични заведения и заведения за социални услуги, а 24 са в места за задържани.