Централната избирателна комисия определи победителя в обществената поръчка за наемане на 3000 специализирани устройства с инсталиран софтуер за електронно машинно гласуване с решение номер 193-ЕП. Това е компанията "Сиела Норма" АД, съобщиха от ЦИК.

Фирмата ще осигури и логистично осигуряване и обслужване на специализираните устройства до секционните избирателни комисии в страната, обучение на персонал за работа с устройствата за произвеждане на избори за членове на Европейския парламент.

От състезателната процедура са отстранени "ЛЕКС.БГ" ЕАД, защото ценовото предложение не отговаря на предварително обявените условия на поръчката и "Български машини за гласуване" ЕООД, тъй като е представило оферта, която не отговаря на предварително обявените условия и на техническите спецификации, се уточнява в съобщението.

Наемът, логистиката и обучението за използването на тези 3000 машини ще струва 7,5 млн. лева. Това беше максималната прогнозна цена на обществената поръчка, толкова е и сумата посочена в офертата на "Сиела Норма", съобщи "24 часа".

Трима от членовете на ЦИК обаче гласуваха "против", макар отрицателния си вот да обясни само зам.- председателката Кристина Стефанова.

"Трябваше да купим, а не да наемем машините, защото ни очакват още едни избори тази година. Анализът, който беше направен показа, че наемната цена отговаря на покупната. Смятам, че не е целесъобразно ЦИК да наема машини", каза тя.

Очаква се в следващите 3 дни ЦИК да сключи договор за наемане на машините за гласуване. Решението може да се обжалва пред съда.