Предаването на изборните книжа и материали, и машини за гласуване на секционните избирателни комисии протича нормално и в срок, това информират от Централната избирателна комисия.

След среща с ръководството на полицията и фирмата-доставчик на машини за гласуване ЦИК констатираха, че има единични проблеми по доставката и монтажа на 3-те хиляди машини за гласуване.

По-рано днес от "Сиела Норма" сигнализираха в ЦИК за проблем с графиците на доставка до секционните комисии, като твърдяха, че това е по вина на органите на МВР.

Директорът на Главна дирекция "Полиция" главен комисар Христо Терзийски беше категоричен, че полицията изпълнява ангажимента да охранява доставката на машините до помещенията, където се монтират, като се съобразява с графиците на районните комисии, които предават машините на секционните:

"На много от местата вашите техници не знаеха, че сутринта като отидат в 6.00 часа и си получат машините, те смятаха, че едва ли не ще отидат в СИК-овете и изборните места, ще ги монтират и ще си заминат. Няма как да стане, при условие че не са отворени самите секции", каза той.

Директорът на фирмата, която е доставчик на машините ("Сиела Норма") Веселин Тодоров, подчерта, че фирмата не разполага с графика, по който районните комисии предават машините на секционните. На места се налага техниците да изчакват с часове, което е притеснението: "Този график, за който ние не знаем, никой не ни е уведомил, може би е идеален. Просто ни притеснява това, че до 12, 13, 14, 15 и 16 часа дори, на много от местата хората трябва да седят и да чакат".

В края на срещата секретарят на Централната избирателна комисия Севин Солакова обобщи: "В крайна сметка оценката е, че тръгва сравнително добре днешният ден, с една добра стиковка. Ако имаме желание и воля нещата да се случат, то ще се случи".

Председателят на ЦИК Стефка Стоева по-рано каза: "Продължават проблемите с полицията. Почти всички техници са "арестувани" и чакат. Ще пропадне инсталирането. Това ми пишат, така че тук нашите успокоителни разговори как всичко е добре, това е съобщение на моя телефон. Второ съобщение от Тодоров, аз сега ще помоля да ни пишат писма, както се общува, а не да ни пращат съобщения. Това не е начин на кореспонденция. Ние не си пишем поздравления".

В община Костенец няма да бъдат доставени 2 от машините за гласуване, стана ясно от заседанието на ЦИК. От фирмата доставчик "Сиела Норма" са отговорили на Районната комисия, че причината за това е липсата на техник. В 24-ти РИК София е доставена една машина по-малко, съобщиха от комисията.