Изборът на нова Централна избирателна комисия не е от компетентността на сегашния състав на ЦИК, а на Народното събрание, каза пред журналисти днес Камелия Нейкова, член и говорител на ЦИК. Не знам дали мандатът на ЦИК ще бъде удължен, но Комисията може да продължи работи и след това, според текстовете на Изборния кодекс, каза Нейкова.

Именно изтичащият мандат на ЦИК стана повод за последния скандал между управляващи и опозиция. Мандатът на членовете на ЦИК е 5 години, сегашният изтича през март. По всяка вероятност обаче този състав ще проведе европейските избори през май, тъй като, освен че времето за избор на нови членове е кратко, то няма да стигне и за подготовката на самия вот. БСП обаче настоява изборите да се проведат с нова ЦИК на обратното мнение са от ГЕРБ.

ЦИК вече работи за подготовката на изборите за Европейски парламент, които ще се произведат през май тази година и това няма общо с приключването на мандата, каза Александър Андреев, член и говорител на ЦИК. На интернет страницата на ЦИК вече има раздел за изборите през май тази година, посочи Нейкова. Заедно с бюрото на Европейския парламент в България правим разяснителни кампании за изборите, уточни Нейкова.

ЦИК е дала своите препоръки по предложенията за промени в Изборния кодекс, за които е била питана, каза Александър Андреев. Сред тези въпроси са машинното и дистанционното електронно гласуване, което пък трябва да се съгласува със системата за електронната идентификация на хората, каза той. Анализите ни са публични и са качени на сайта на ЦИК, посочи Андреев.

В момента ЦИК подготвя техническо задание за машинно гласуване, но е важно какви ще са промените в Изборния кодекс. Неведнъж ни се е случвало да има промени в изборното законодателство в последния момент. През 2016 година, например, в бюлетината беше въведена опцията "не подкрепям никого", но ние се справихме, посочи Нейкова. Би било по-добре промените в ИК да се приемат по-рано, за да може да се решат чисто организационните въпроси около изборите, каза Камелия Нейкова.

По случай Световния ден на изборите, Централната избирателна комисия организира днес Ден на отворените врати и и имаше открито заседание на Комисията. Световният ден на изборите се отбелязва за 14-та поредна година през първия четвъртък на февруари.

 

Корнелия Нинова, лидер на БСП

Снимка: БТА

Лидерът на БСП пък написа във Фейсбук: Над квотите и партиите стои законът

Слушам коментарите на ГЕРБ и на платените им говорители за избор на нова Централна избирателна комисия и ви призовавам да не допускаме поредната гавра със закона и подмяна на истината. Мандатът на ЦИК изтича на 21.03.2019 г. Изборният кодекс казва, че трябва да започне процедура за нов избор. Срокът за него е до 21.02.2019 г. Пожелахме да се спазва законът и ревнаха в хор, че БСП иска да саботира изборите. За ГЕРБ прилагането на закона е саботаж. Нарушаването му е норма. И настъпи една суматоха- защо БСП искат нов избор, като имат своята квота в ЦИК. Отговорът е прост- защото над квотите и партиите стои законът.

Равен брой представители - по 6-има, имат ГЕРБ и БСП в сегашния състав на Централната избирателна комисия. От квотата на опозицията, макар да бе номинация на неправителствения сектор, е председателката Ивилина Алексиева-Робинсън. Представители имат ДПС - трима, "Атака" и Патриотичният фронт - по 2-ма, и НДСВ, АБВ и "Синята коалиция" - по 1. Макар правото да не е задължително, а препоръчително образование за членовете на комисията,  от 23-мата в ЦИК само трима не са юристи. Това са социологът Цветозар Томов (един от 3-мата говорители), математикът Емануил Христов от квотата на ГЕРБ и единствената представителка на "Воля" Кристина Цанкова-Стефанова, която е икономист.