Целта на "Демократична България" (ДБ) е да са втори или трети на парламентарните избори на 14 ноември, а дали ще имат свой кандидат за президент все още обсъждат. Въпреки че не са сигурни в това, днес, в последния възможен ден, десните се регистрираха в ЦИК за участие и в двата вота - парламентарен и президентски.

"Целта е да максимизираме резултата и да получим мандат т.е. да сме в първата двойка или тройка", каза пред журналисти съпредседателят на коалицията Христо Иванов, след като внесе необходимите документи и подписи за вота две в едно.

"Трябва да максимизираме резултата си на парламентарните избори, защото ДБ на базата на последователността си, може да структурира ясно демократично мнозинство в Народното събрание. Политиката в мътни води, в които се появяват различни проекти, спасители, месии, доведе България дотук и трябва да спре. Трябва да започнем да мислим как накрая да спечели България - това може да стане, когато имаме ясно демократично общество", подчерта лидерът на "Да, България".

Иванов бе категоричен, че ГЕРБ и ДПС не трябва да имат влияние в управлението на страната, на тази база щели да се формират и бъдещите партньорства.

Христо Иванов и председателят на Зелено движение Владислав Панев

Снимка: Булфото

"На Кирил (Петков) и Асен (Василев) сме гледали като на партньори, когато изкристализира техният проект, надявам се, че ще продължим да гледаме в посока към формиране на демократично общество", коментира той проекта на двамата бивши служебни министри "Промяната продължава", за който вчера каза в интервю, че е техен конкурент.

Той припомни, че от ДБ бяха готови да се явят в коалиция с тях на тези избори, но това в крайна сметка няма да се случи заради техния отказ. Като основа за бъдещо сътрудничество между двете формации Иванов постави ясното отношение към ГЕРБ и ДПС, коалиционно споразумение, решителност за реформи в съдебната система, регулаторите, службите.

Що се отнася до кандидат за президент - разговорите продължават в коалицията, обмислят се различни варианти, уточни Иванов.