Председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Сотир Цацаров отвърна официално на твърдения в германското списание "Шпигел", че българското правителство и той като главен прокурор са помогнали на Турция в преследването на няколко опоненти на режима в Анкара и по този начин са нарушили международни конвенции и правни принципи. Заглавието на статията е "Как българският премиер Борисов се превърна в слуга на Ердоган".

В специално разследване, което се позовава на секретни съобщения от турското посолство в София, изданието припомня за случая с Абдула Бююк, издирван от управлението на президента Реджеп Ердоган заради подозрения за връзки с организацията на проповедника Фетулах Гюлен. В статията се твърди, че когато през 2016 г. той беше набързо предаден на турските власти, това е станало възможно със съдействието на Бойко Борисов и Сотир Цацаров и с участието на българските спецслужби. Това става без съдебен процес, без възможност той да се консултира с правен съветник или семейството си или да инициира обжалване срещу предаването, а вицепрезидентът Маргарита Попова отказва политическо убежище на турския гражданин (по нейни думи - заради липса на достатъчно основания по закон), пише още "Шпигел".

"Веднага след опита за преврат в Турция премиерът Борисов и ръководителят на тайните служби се срещнаха с турския посланик в София. Г-н Борисов разбира колко сериозен е въпросът... Правилното сега ще е да се организира лична среща на най-високо държавно ниво между правосъдните органи, за да Бойко Борисов започне нов съдебен процес", пише в дипломатическия документ, на който се позовава списанието.

В друго съобщение от посолството турските дипломати обявяват, че премиерът ще уреди да се намери "бързо уреждане на въпроса". 

"Фактически скоро след това е имало среща между турския посланик и тогавашния български прокурор Сотир Цацаров. От съобщението излиза, че, изглежда, висшият магистрат е предал на турците деликатна информация за Бююк. Турската страна била подканена да изпрати ново искане за екстрадиране", се допълва в него.

"Главният прокурор Цацаров ще излезе през август в годишната си отпуска. Но преди това той лично ще се заеме със случая", пише в писмо на посолството за вътрешна кореспонденция.

Заключението е, че "тайните съобщения от турското посолство, които "Шпител" получи, сочат, че Борисов, Цацаров и тайните служби на България активно са участвали в депортирането на член на турската опозиция (...) и то след като български съдилища преди това категорично са отхвърлили искането за екстрадиране", подчертава изданието.

В отговор в сайта на КПКОНПИ беше качено следното съобщение (без корекции):

"По повод статия в списание "Шпигел" със заглавие "Как българският премиер Борисов се превърна в слуга на Ердоган", както и повод публикации в български медии от днес, 14.09.2020 г. /Дневник: "Шпигел: Цацаров и Борисов са нарушили закона, за да угодят на Ердоган, Медиапул: "Цацаров и Борисов са нарушили закони, за да угодят на Ердоган", Сега: "За да угодят на Ердоган, Цацаров и Борисов нарушиха закона",Клуб Z: "Шпигел: Борисов и Цацаров са помогнали на Ердоган срещу опозицията"и др./,

Пресцентърът на КПКОНПИ публикува позицията на председателя на Комисията Сотир Цацаров, бивш главен прокурор:

През март 2016 г. Софийски градски съд не допусна екстрадиция на турския гражданин Абдула Буюк, по молба, предявена от компетентните органи на Република Турция. Решението на СГС бе потвърдено от Апелативен съд - София. В това производство по реда на Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, искането на молещата държава се изпраща на Върховната касационна прокуратура, която задължително постановява задържане на лицето за срок до 72 часа и изпраща преписката на съответния окръжен прокурор /в случая с Буюк - Софийска градска прокуратура/. Следва искане за задържане под стража и разглеждане на делото от съда, на две инстанции, с участието на прокурор. Така се процедира с всяка молба за екстрадиция, включително и с тази, касаеща Буюк.

Впоследствие, след опита за преврат в Република Турция, по искане на посланика на тази страна у нас, е проведена моя среща с него в Съдебната палата. В хода на разговора съм поддържал категоричната позиция, че ново искане на турската страна за екстрадиция на Абдула Буюк със същите основания е недопустимо. Отклонено е предложението за посещение в София /във Върховната касационна прокуратура/ на турски магистрати, с които случаят "Буюк" да бъде дискутиран.

Подобни срещи с чужди дипломати, акредитирани у нас, са провеждани и по повод на много други случаи, свързани със законовите правомощия на прокуратурата в областта на международната правна помощ.

През август 2016 г. Абдула Буюк бе предаден на турските власти в изпълнение на заповед, издадена като принудителна административна мярка от МВР на основание Закона за чужденците в Република България. По този повод министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова заяви пред медии, че причината за предаването на Буюк е "липсата на валидни документи" и че той "е влязъл в България в началото на февруари с невалидни документи". Преди това, вицепрезидентът на Република България отхвърли молбата на турския гражданин за предоставяне на убежище у нас.

Нито аз, като главен прокурор тогава, нито въобще прокуратурата имаха участие в тази процедура. Предаването на Буюк на турските власти е извършено по реда на Закона за чужденците в Република България, а не чрез екстрадиране. Статията в "Шпигел" е предшествана от публикация с идентично съдържание и документи в Клуб Z /"България и ловът на гюленистите", 15 - 16.07.2020 г., автор Димитър Ганев/. Без да коментирам целите на тези публикации и начина на предаването им в посочените български медии, мога ясно да заявя, че не съм допуснал каквито и да е нарушения на закона. В този, а и в други подобни случаи, налагали официални контакти с чужди дипломати у нас, съм се придържал стриктно към законовите правомощия на главния прокурор и българските национални интереси".