Той отрече екстрадирането на турския бизнесмен, търсен от Анкара за връзки с Фетхуллах Гюлен, да е сделка, за да не бъдат пускани бежанци към България, нито пък, за да бъде върнат Ферук Бекташ, обвинен за смъртта на двама мотористи.

МВР няма данни Бекташ да се намира на територията на Турция, предполага се, че той е заминал за Германия, където живее, уточни главен комисар Арабаджиев.

По-рано днес и вътрешният министър Румяна Бъчварова отрече в случая МВР да е "търгувало".

Такива подозрения се появиха, тъй като още вчера през деня външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу заяви пред изданието "Хаберлер", че българските власти са отказали политическо убежище на Бююк и той ще бъде върнат.

Арабаджиев подчерта, че целият обмен на информация е вървял по линия на Интерпол още от началото на февруари. Последният обмен бил в понеделник. Има много факти и обстоятелства, които са се променили, уточни той, без да каже повече подробности, освен, че били обезпокоителни. 

"Изпращаме го в родната му страна, където е семейството му", заяви още Арабаджиев за Бююк, който в Турция е обвинен в тероризъм и пране на пари, а външният министър Мевлют Чавушоглу го нарече "предател".

Директорът на Дирекция „Миграция“ старши комисар Николай Николов, който също участва в пресконференцията, обясни, че Бююк е задържан вчера преди обяд при рутинна проверка на пътя в квартал "Младост", когато полицаите установили, че той е с невалидни документи с изтекъл преди три месеца срок.

Уведомиха ни и за същото лице при извършване на проверка е установено, че предния ден е издадена заповед за принудително извеждане от границата, поради което беше създадена организация по изпълнението на заповедта“, уточни Николов, като подчерта, че е взето предвид и че президенството му е отказало политическо убежище.

Той добави, че заповедта е издадена на 9 авгус и в нея е предвидено непосредствено изпълнение с оглед опасността лицето да се укрие. Заповедта допуска обжалване, но то не спира изпълнението й предварително.

Николов каза още, че Бююк не е направил никакви постъпки за узаконяване на пребиваването си и не се намира под международна закрила.

Ако е бил застрашен по повод това, че е преследван за някакви убеждения, спокойно можеше да отиде в Държавна агенция по бежанците и да подаде документа“, категоричен бе шефът на дирекция "Миграция".

От началото на годината 31 лица са били изведени от страната по аналогична административна процедура, допълни Арабаджиев, като уточни, че други 36, за които е поискана екстрадация от Турция, все още се издирват.

Двамата представители на МВР заявиха, че всичко е направено в рамките на закона.

Бъчварова обаче призна, че при принудителното отвеждане на Бююк до границата не са присъствали омбудсман и неправителствени организации, каквото е изискването на закона. Според нея "не е имало такъв казус". Според нея турския гражданин е бил заплаха за националната сигурност.

Връщането на турския бизнесмен става, след като две инстанции на българския съд отказаха естрадирането му заради липса на гаранции за справедлив процес.