Главният прокурор Сотир Цацаров излезе с официално становище по повод твърдението, че преди няколко години семейството му е получило като дарение от фирма апартамент. Той припомни, че още тогава опроверга медийни публикации за същата имотна сделка, с които е удостовери, че жилището е купено, а не дарено. Проверката по случая не откри нарушения.

Публикуваме изявлението на главния прокурор без редакторска намеса:

"На 19.05.2019 г. (неделя) вечерта, сайтът "Биволъ" публикува статия със заглавие "Апартаментгейт: След затварянето на имотния регистър, името на Цацаров изчезна от скандална сделка. Цацарови - редовни клиенти на имоти от съдружник на "Мултак № 1" в Пловдив". Според изложените твърдения, по повод извършено през 2007 г. от търговско дружество дарение на семейството ми с недвижим имот /апартамент в гр. Пловдив/, в края на 2012 г. имотният регистър е бил подменен със задна дата, като сделката била "преформатирана на покупко-продажба". Това се случило и сега, след като на 19.05.2019 г. имотният регистър бил "затворен" за повече от 36 часа и така информацията за тази сделка - дарение "изчезнала".

Твърди се също, че за нея, въпреки мои изявления по медиите, не са били показани никакви автентични документи, като "по тъмна доба вписването беше променено от "Дарение" на "Покупко-продажба". Следват още твърдения относно сделки с недвижими имоти и продавачите им, като собственикът на строителна компания - продавач е представен като съдружник на "Мултак № 1 в Пловдив". Според "Биволъ", всичко това напомня за подобни сделки на властимащи сега, след разкритията, наречени "Апартаментгейт". Още днес /20.05.2019 г./ сутринта, "новината" бе разпространена в национален ефир от Христо Иванов, председател на политическа партия "Да България!" и бивш министър на правосъдието, при участието му в сутрешен блок - че по съобщение на "Биволъ", от партидата ми в имотния регистър "е изчезнала една имотна сделка".

Неистината за въпросното дарение е разпространена подробно за първи път отново от сайта "Биволъ" на 26.11.2012 г., по време на процедурата по избор на главен прокурор, провеждана тогава. Различно бе само заглавието: "Фирма дарила Цацарови с апартамент в Пловдив?", иначе твърдяното и целта, с която това се прави бяха напълно идентични с тези сега. В хода на процедурата по избор, приключила през декември 2012 г., Етичната комисия на ВСС извърши проверка на медийните публикации с такъв предмет, касаещи както тази, така и други имотни сделки, отразени сега отново от "Биволъ". За нуждите на тази проверка, представих подробни писмени становища /на 26.11.2012 г. и на 07.12.2012 г./, придружени с необходимите документи, сред които нотариален акт, удостоверения от Агенция по вписванията, фактура, издадена от дружеството - продавач и др. Етичната комисия не откри нарушения.

Въпроси, свързани с публикациите на "Биволъ" и на други медии в тази насока ми бяха поставяни и при откритите изслушвания в комисията, а и по време на избора, предаван пряко по националната телевизия. Така още в края на 2012 г. стана ясно, че семейството ми не е надарено, а е закупило апартамент в гр. Пловдив, със застроена площ от 55,50 кв. м., за сумата от 21 120 евро, при данъчна оценка от 25,382,32 лв. Отговор получиха и всички други твърдения, "припомняни" сега от "Биволъ".

Готов съм да предоставя отново за публичен достъп документи /нотариален акт, удостоверения от Служба по вписванията, фактура за покупка на имота и др./, представени от мен и за нуждите на проверката във ВСС още през ноември 2012 г., по предния сигнал на "Биволъ" преди 7 г. Готов съм да представя и допълнителни такива, защото нямам какво да крия. Всички имотни сделки са декларирани по съответния законов ред, като в годишните ми имотни декларации са посочени действителните цени на придобиването им.

За мен са ясни както целите, така и сценаристите на тези публикации. Статията от 19.05.2019 г. няма автор, освен безадресното "Биволъ". Така единственото неясно и неразбрано от мен е липсата на доблест от страна на нейния действителен автор да застане с името си зад това, което е написал".