След случая с бягството на Владимир Пелов и Радослав Колев от Централния софийски затвор директорът на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" старши комисар Свилен Цветанов поел отговорност за случая и станал... заместник-директор в същата агенция.

Това стана ясно от гостуването на правосъдния министър Цецка Цачева в предаването "Тази сутрин" по bTV.

По думите на Цачева 14 души са понесли различна степен на отговорност по случая със скандалното бягство от Софийския затвор. Тя добави, че проверката по случая е констатирала груби нарушения, включително фаворизиране на някои затворници, както и незаключени килии.

Според правосъдния министър не би трябвало конкретната отговорност да бъде понесена от шефа на ГДИН. Тя уточни, че Свилен Цветанов от години е в системата, "много преди нея".

"Свилен Цветанов е един от двамата заместник-директори на ГДИН. Отговаря за охраната на затворите, това е неговият ресор. Ако се докаже липса на негова адекватна реакция или пропуски в работата му... Няма недосегаемо лице", коментира Цачева.

По повод случая с последния избягал затворник, Цачева коментира, че ще инициира законодателна промяна за полагането на труд от лишени от свобода.

"Това за мен са големите въпроси - кога едно лице може да полага труд на открит обект? Преценката на кого е?", коментира Цачева.

По думите ѝ оценката на социалния работник, който е трябвало да прецени състоянието на затворника, несъответства с личността на лишения от свобода.

По повод охраната на затворниците докато са на работа, Цачева коментира, че в закона има един единствен текст, който казва, че там отговорността е на юридически лица.

"Трябва да има преосмисляне на взаимодействието между министерство на правосъдието и юридическите и физически лица", категорична е Цачева.

Тя изрази благодарности към жената, която е станала заложник на избягалия от Ловешкия затвор, както и похвали поведението на полицая, подал сигнал до органите на реда къде се намира той.

Беглецът от затвора изоставил жената, която взел за заложник, за да не го бави.

По повод охраната на сградите на специализирания съд Цачева коментира, че ситуацията е във вниманието на Министерството на правосъдието от ранната пролет.

"Действително имаше случай през април, когато на паркинга на спецсъда е имало конфликт между подсъдим и свидетели", коментира Цачева.

Тя призна, че през годините наистина е имало проблеми с неподдържането на охранителната техника, като на КПП-то на спецсъда на ул. "Черковна" не работели камерите, които проверят автомобилите за взривни устройства. Цачева каза, че са отклонени средства, с които са закупени нови видеокамери.