Популярната активистка в гражданския сектор и бивш депутат от гражданската квота на "Демократична България" - Кремена Кунева, няма да е депутат. Това обяви самата тя с пост в социалната мрежа. Кунева е била подредена на неизбираемо място и сама се е отказала да влиза в листите на ПП - ДБ.

"Да, няма да бъда кандидат за ваш представител в следващото народно събрание", написа тя в профила си във Фейсбук и така потвърди неофициалната информация, която се завъртя сред привържениците на ДБ ден по-рано. "Трудно е да се каже, че решението да не участвам в предстоящите избори е мое. Буквално в последния момент получих предложение за неизбираемо място и прецених, че аз нямам необходимост името ми просто да "присъства" в избирателни листи", написа още бившата депутатка.

"Моите битки винаги са имали за цел положителен краен резултат. Участието в гражданска квота съм приемала като кауза, т.е. да представлявам избирателите си в парламента, да се боря в името на гражданите. Участвах в предишния парламент с каузи: здравеопазването и образованието на децата, културата, социалните проблеми, домашното насилие и очовечаването на държавата през електронното управление и битката с корупцията. За тези каузи работех и преди, ще продължа да го правя", заявява Кунева.

"В тези няколко месеца разбрах, че ако политиката престане да бъде инструмент и се превърне в самоцел, тя бързо губи смисъла си. С това затварям темата за решението на ДСБ относно мен", намеква тя по повод неофициалните твърдения, че е била отстранена от челото на листата от лидера на партията Атанас Атанасов.

"Темата не съм аз. България и децата ни са темата. Не е моментът, да се дърпаме помежду си, да ровим в собствените си вътрешно-политически грижи, да се занимаваме със себе си. Ще дойде време и за това, но не е сега. Сега трябва още повече да се мотивираме", казва бившата депутатка от гражданската квота и изтъква, че в листите на коалицията ПП - ДБ има много професионалисти.

"Руският тероризъм срещу Украйна надигна тъмни сили в България, които мислехме, че са останали в миналото. Те превърнаха 48-ото Народно събрание в позорище, останало без смисъл, обидно за обществото ни. Изборите, които предстоят, не са просто поредните. Този път изборът ни ще е съдбоносен. Избираме между цивилизования свят и някакъв оруелски "руский мир", между човешкото добро и безчовечното зло", подчертава още депутатката, която изрече срещу народните представители на "Възраждане" "Анатема" по време на скандала покрай декларацията за обявяването на Гладомора за геноцид от 48-ото НС.

Само преди ден Кремена Кунева призова отново в социалната мрежа партия "Възраждане" да бъде забранена, а лидерът й Костадин Костадинов да бъде осъден.

Кунева е основател на фондация "За доброто" и стана народен представител от 24 МИР София на вота на 2 октомври 2022, след като беше на шесто място и заедно с четвъртия тогава в листата Мартин Димитров изместиха от второто място коалиционния партньор и бивш екоминистър Борислав Сандов от Зелено движение. Двамата бяха изстреляни в парламента с множество преференции.