Сигурен съм, че България, Румъния и Австрия ще бъдат един двигател за развитието на Дунавската идея. Това заяви в "Канев център" на Русенския университет президентът на България Румен Радев. Заедно със своите колеги - президентите на Австрия и Румъния Александър ван дер Белен и Клаус Йоханис, той участва в конференция на тема "Устойчиво развитие на Дунавския регион".

Комплексните проблеми изискват гъвкави решения и ние сме тук, за да ги обсъждаме, като представители на страните-ротационни председатели на Съвета на ЕС. Имаме си Дунавска стратегия. Наша задача е да възстановим река Дунав като река, свързваща хората на европейската сцена. Не използваме потенциала й", добави Радев.

По думите му по реката могат да се видят и огромни регионални различия - тук са и най-бедните региони в Европа - в Северозападна България.

"Обща цел е да работим за развитието на Дунавската стратегия. Трябва да рефокусираме вниманието на Европа върху Дунавския регион", каза още Румен Радев.

Според президента на Румъния Клаус Йоханис свързаността по река Дунав между гражданите е много далеч от желанията и възможностите.

"Имаме много работа да свършим. Вярвам, че е време да ревизираме Дунавската стратегия и да я направим по-видима за гражданите", каза той.

По думите му днешна Европа е на кръстопът, тъй като се сблъскваме с много вътрешни и външни кризи.

Президентът на Австрия Александър ван дер Белен пък заяви, че посещението му в Русе е било изключително приятно, като е разбрал защо другото име на града е малката Виена. Той каза, че Дунав в икономическо отношение е ресурс, който трябва да се използва по-добре за туризъм и транспорт.

Пред аудиторията президентът на Австрия заяви, че младите хора трябва да бъдат отговорни и да мислят за бъдещето, което принадлежи на тях.