Президентът на България Румен Радев посрещна тази сутрин в Русе своите колеги - президентите на Австрия и на Румъния Александър ван дер Белен и Клаус Йоханис.

Ван дер Белен и Йоханис са в крайдунавския град по покана на Радев за неформална среща на тема "Бъдещето на обединена Европа". По време на нея ще бъдат обсъдени основни теми от европейския дневен ред, които са и сред българските приоритети на председателството на Съвета на ЕС.

Срещата в Русе е израз и на политическата воля на трите държави, които последователно ще поемат председателството на Съвета на ЕС, да се гарантира приемственост по ключови общи позиции в дневния ред на общността - като европейската перспектива за Западните Балкани, бъдещето на кохезионната политика, енергийната и транспортна свързаност в региона.

Градът е избран символично, тъй като сред основните теми на срещата ще бъде развитието на Дунавския регион, който има голямо значение за свързаността и повишаване на икономическия растеж в ЕС.

Тримата президенти се разходиха по централната пешеходна улица "Александровска", водени от кмета на града Пламен Стоилов и от неговия заместник Страхил Карапчански. В Русенския музей те си напарвиха обща снимка, след което започна и неформалната среща между тях.

Снимка: president.bg

Румен Радев, Александър ван дер Белен и Клаус Йоханис ще участват по-късно днес в конференция на тема "Устойчиво развитие на Дунавския регион" в "Канев център" на Русенския университет. Форумът ще бъде предшестван от три паралелни кръгли маси. Първата е посветена на устойчивото развитие на транспорта и инфраструктурата в Дунавския регион. Втората е свързана с устойчивото опазване на природното и културното наследство в Дунавския регион, а участниците в третата кръгла маса ще дискутират устойчивия растеж на иновациите и икономиката на знанието в Дунавския регион в условията на индустрия 4.0.

В късния следобед тримата президенти ще направят съвместни изявления за медиите, а след това в Русенския университет Румен Радев ще се срещне с кметове от Дунавския регион.

Снимка: president.bg