Трима заместник-министри са назначени в три министерства, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Наталия Митева е назначена за заместник-министър на образованието и науката. Притежава богат международен опит в образованието, в това число е заемала позицията мениджър "Стратегически програми за образованието" в Гугъл, се посочва в съобщението. Работила е активно с Колумбийския университет и педагогическия колеж Банк Стрийт в Ню Йорк, в сферата на педагогически практики и ефективните технологии за преподаване. Завършила е магистратура по публични политики в Мерилендския университет в САЩ и е бакалавър по международни отношения от Колумбийския колеж в САЩ. Заповедта за назначаването на Наталия Митева като заместник-министър на образованието и науката ще влезе в сила от 3 юли т.г. Постът освобождава Надя Младенова, считано от 1 юли.

Георги Николов е назначен за заместник-министър на правосъдието. Той е съдия в Административен съд - София област. Преди това е бил председател на Районен съд - гр. Сливница. Бил е също военен следовател в Софийската военно-окръжна прокуратура, в периода 1997 - 2003 г., и адвокат в периода 1992 - 1997 година. По образование е юрист, магистър по право на ЕС от СУ "Св. Климент Охридски".

Поста заместник-министър в Министерството на труда и социалната политика поема Мая Василева. Тя има дългогодишен ръководен и експертен опит в сферата на социалната политика. В периода 2019 - 2022 г. заема длъжността заместник-изпълнителен директор на Агенцията за социално подпомагане, където отговаря за развитието на социалните услуги за пълнолетни, изпълнението на политиката за хора с увреждания и предоставянето на социални помощи. Има дълъг професионален стаж в Община Ловеч, като от 2013 до 2016 г. е директор на дирекцията "Социални дейности и здравеопазване". Притежава магистратура по "Публична администрация" и бакалавърска степен по "Социални дейности" от Великотърновския университет "Св.св. Кирил и Методий".

По лични причини Мария Бояджийска отказа да заеме поста заместник-министър на околната среда и водите. Въпреки това, тя ще продължи да работи в областта на околната среда и устойчивото развитие в съответствие с принципите си, се посочва в съобщението.

Преди два дни бяха назначени деветима нови заместник-министри. Двама от тях са заместник-министри на околната среда и водите, двама - на иновациите и растежа, и един - на младежта и спорта. В същия ден четирима заместник-министри бяха назначени в Министерството на земеделието.

На 6 юни, преди редовното правителство да встъпи в длъжност, служебният министър-председател Гълъб Донев освободи от длъжност голяма част от заместник-министрите в служебния кабинет.