Три нови жалби от партия "Движение за права и свободи" с председател Джевдет Чакъров и от коалиция "Демокрация права и свободи - ДПС" са постъпили в Централната избирателна комисия (ЦИК) до края на работния ден, каза в телевизионното предаване "Панорама" говорителят на ЦИК Росица Матева.

Те са срещу решенията на ЦИК за регистрация на коалиция "Движение за права и свободи - Ново начало" за отказа от регистрация на партия "Движение за права и свободи" за участие в изборите и срещу още едно решение на комисията, с което ние отказахме да разгледаме постъпилите множество заявления от двамата представляващи ДПС за напускане състава на коалиция "Движение за права и свободи - Ново начало" от партия "Движение за права и свободи", оттеглянето на това заявление, потвърждаването на действията, обясни Матева.

Тя допълни, че междувременно във Върховния административен съд (ВАС) са депозирани две молби, също от партия ДПС с председател Чакъров и от коалиция "Демокрация права и свободи - ДПС" с искане за отмяна на влезли в сила решения на ВАС - едното, с което съдът отмени решението на ЦИК за отказ от регистрация на коалиция "Движение за права и свободи - Ново начало" и ни задължи да регистрираме тази коалиция и срещу решение на съда, с което се потвърди решението на ЦИК да не регистрира на коалиция "Демокрация права и свободи - ДПС".

По думите на Росица Матева, в ЦИК оттук нататък, когато се приема решението, с което се определят условията и реда за регистрация на партии и коалиция ще трябва да съобразят със съдебното решение, с което се приемат документи и по електронен път.

Говорителят на ЦИК допълни, че очаква много обжалвания от двамата представляващи ДПС при назначаването на съставите на секционните избирателни комисии. 

Заради спора в ДПС за пръв път от години Централната избирателна комисия е назначила служебно съставите на районните комисии.

"Партия ДПС е парламентарно представена в 50-ия парламент и тя има право да предлага членове на СИК и РИК, които ще организират и провеждат изборите. При консултациите при областните управители обаче партия ДПС беше представила по двама пълномощници на двамата представляващи. За първи път от много години нямаше нито едно постигнато съгласие", обясни Матева.

Говорителката на комисията е категорична, че никой не ѝ оказва влияние във взимането на решения, потвърди същото и за колегите си. Посочи, че ЦИК работи добре със служебното правителство, в понеделник предстои оперативна среща с министри.

"Добре е комуникацията да върви между двата органа, не през медиите, особено когато в ЦИК се получават предложения, които са изпратени 3 часа по-рано на медиите, но ще изясним тези въпроси. Говоря за вчера, когато беше изпратено едно предложение ан МС, което в ЦИК е получи след 10 и половина, а в медиите беше изпратено много преди 8", каза още Матева.