Президентът и служебното правителство имат лек ръст на одобрението. Най-харесвани в кабинета са Гълъб Донев, Весела Лечева, Иван Демерджиев, Крум Зарков и Атанас Пеканов, а формулата за следващото Народно събрание е 5+1 формации с парламентарно представителство. Това са част от изводите от национално представително проучване на Изследователски център "Тренд" по поръчка на "24 часа". То е проведено в периода между 4 и 11 февруари сред 1003 анкетирани лица на възраст над 18 години и е представително за пълнолетното население на страната. 

Преди официалното обявяване на предизборната коалиция между "Продължаваме промяната" и "Демократична България" "Тренд" тества тяхно евентуално обединение. На въпрос с предварително зададени опции ГЕРБ и обединението между "Продължаваме промяната" и "Демократична България" са със сходна електорална подкрепа.

ГЕРБ запазва минимално предимство с по-малко от процент пред предизборната коалиция. Партията на Бойко Борисов се ползва с подкрепата на 25,6% от гласуващите, докато обединението между "Продължаваме промяната" и "Демократична България" с 24,8% от гласуващите. 

Така, според данните на "Тренд", предизборната коалиция успява да събере електоратите на двете формации и не се регистрира отлив вследствие на обединението, но засега не се отчита и бонус от него.

В подредбата по-надолу не се наблюдават структурни промени в сравнение с предходните няколко месеца.

Третото място остава за ДПС с 12,8%. "Възраждане" достига нива от 11,9% сред гласуващите. Пета е БСП с 8,9% от твърдо решените да отидат до урните на 2 април. Реални шансове за парламентарно представителство запазва "Български възход" с 4% сред гласуващите. Предизборната кампания ще се окаже решаваща за партията на Стефан Янев.

Агенция "Тренд"

Агенция "Тренд"

На дистанция от парламентарната бариера, но над 3% остава "Има такъв народ". Опцията "не подкрепям никого" продължава да събира сравнително висок процент (4,8%). 

Оценката за работата на правителството и президента през февруари частично възстановява регистрирания януарски спад. Първият месец в годината традиционно отчита най-песимистични нагласи най-вече поради отминалите празници, очакванията за по-студено време и по-високи сметки за комунални услуги, отбелязва социологическата агенция.

През февруари 26% от българите дават положителна оценка за работата на правителството, а 58% - отрицателна. За президента 43% дават положителна оценка, а 47% - негативна. Подкрепата и за двамата е по-висока с 4% в сравнение с януари. 

Агенция "Тренд"

Агенция "Тренд"

Половин година след встъпването в длъжност на служебния кабинет на Гълъб Донев отношението към всеки от служебните министри е следното: начело на класацията с най-положителна оценка и най-висока разпознаваемост е министър-председателят Гълъб Донев (40%)

Първите петима министри с най-висок брой положителни оценки са Весела Лечева (32%), Иван Демерджиев (31%), Крум Зарков (26%), Атанас Пеканов (25%) и Димитър Стоянов (24%). Те са и най-разпознаваемите лица от служебното правителство. След тях се нареждат Асен Меджидиев (21%), Росен Христов (20%), Лазар Лазаров (19%) и Иван Шишков (19%). 

Останалите служебни министри са по-слабо разпознаваеми. Теренът на проучването започна ден след встъпването в длъжност на новия министър на културата Найден Тодоров, който очаквано засега е най-неразпознаваемото лице в кабинета.

Агенция "Тренд"

От "Тренд" уточняват, че резултатите от електоралния въпрос не отчитат втория списък със санкционирани лица по закона "Магнитски", който беше публикуван на 10 февруари следобед. Теренната работа на настоящото изследване е завършила на 11 февруари.