Говорейки по време на пореден митинг, този път в щата Мисури, президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди за разрастващата се митническа война с Китай и запита дали Пекин смеят да предизвикат Вашингтон с реципрочни мерки, в отговор на последните американски мита върху китайски стоки на стойност 200 милиарда долара, предава Sputnik, цитиран от "Фокус".

Тръмп, който беше на посещение в Спрингфийлд, Мисури, за да подкрепи Джош Хоули, кандидат на Републиканската партия за предстоящите избори през ноември, обеща "да се завърне" с "още много" действия срещу Китай, ако те отговорят на последните американски мита.

"Ние действаме срещу несправедливите търговски практики на Китай... Ние възстановихме Китай. Ние им дадохме такива богатства. И сега го променяме. Затова наложихме 25 процента мита върху вноса на стоки на стойност 50 милиарда долара. И тогава те казаха, "Ние ще направим същото нещо". И аз им казах: "Това е добре. Ние имаме много повече патрони"", заяви Тръмп пред аплодиращата го публика, докато обсъждаше различни теми от дневния ред в държавата.

Китай е привикал американския посланик в Пекин заради военните санкции

Китай е привикал посланика на САЩ в страната, за да отправи официален протест срещу санкциите, наложени от Вашингтон срещу китайска военна компания, за това че е закупила руски бойни изтребители и ракети, предава Франс прес.

Заместник-министърът на външните работи на Китай Женг Жегуан е привикал посланик Тери Бранстад и е "отправил официален протест срещу американските санкции върху китайската армия", се казва в информацията.