"Тази кампания с протестите срещу добива на шистов газ беше организирана от пиар фирми от чужбина с мощна финансова подкрепа. Тези, които протестират и тези, които преговарят, го знаят това. Има върхушка, която е мотивирана и хора, които възприемат идеята по някакъв начин, защото мислят, че това е техен интерес", заяви той, цитиран от БГНЕС.

На въпрос кои са тези комуникационни компании, които са имали такъв ресурс, за да изкарат толкова много хора на улиците, министърът отговори: “Търсете посоката на парите”.

Министърът се съгласи с тезата, че държави, които добиват сами шистов газ го получават на в пъти по-ниска цена. Така той подкрепи думите на Иван Костов, изказани в Народното събрание, че "Газпром" ни продава газ за 420 долара за хиляда куб. метра, а на страните, които имат шистов газ цената е 100 долара. 

В момента актуалната цена, на която България получава газ от руската компания, е над 500 долара.  "Решението на парламента ни лиши от аргументи срещу основния доставчик", допълни още Трайков.

Според него България не се е отказала от компанията "Шеврон" и от американските инвеститори. Той сподели, че също иска да знае дали има шистов газ в България, както попита неотдавна и американският посланик Джеймс Уорлик.

"Правителството се съобрази с обществените настроения, така че тази тема е приключена", каза още министърът на икономиката по повод решението на МС да оттегли решението си за договор за проучване с "Шеврон".
Парламентът пък наложи безсрочен мораториум на проучванията и добива на шистов газ.