От отделените 6,5 милиона лева за цялата година досега са изразходвани два милиона. Останалите четири обаче ще отидат за лекарства или за най-бедните пенсионери, обясни министърът, цитиран от БНР.
Главната инспекция по труда докладва, че са зачестили случаите за закъснели плащания на работните заплати. Това коментира Тотю Младенов на среща със синдикатите и работодателите. По думите на министъра този факт показва, че кризата е доста сериозна и затова трябва социален диалог.
Необходими са комплексни мерки за ограничаване на разширяващата се безработица и от дадените досега за тази цел 188 млн. лева ефектът е много съмнителен, смята Младенов. По неговите думи е необходим пълен анализ върху тези мерки и да се предприемат действия за реално ограничаване на безработицата.
22 406 души са уволнени от началото на годината в 324 предприятия в страната, сочат данните на Бюрото по труда, представени от Тотю Младенов, предаде БГНЕС. Най-голям е броят на съкратените в сферата на машиностроенето, където близо 7 хил. души са загубили работните си места.
С 47 000 са се увеличили безработните, а осигуряващите се лица са намалели със 169 224, каза на свой ред д-р Желязко Христов, президент на КНСБ.
Тотю Младенов се е запознал с доклад на Националния осигурителен институт, според който дефицитът на НОИ до края на годината ще достигне 555 млн. лева при 90 процента изплащане на държавната субсидия.
Социалният министър събра синдикати и работодатели, за да даде начало на бързото възстановяване на Националния съвет за тристранно сътрудничество, чиято дейност бе прекратена преди 9 месеца.