"Догодина парите за социални помощи ще бъдат толкова, колкото ще бъдат необходими за хората, които се нуждаят от тях, а социалното министерство ще направи всичко необходимо, за да защити най-уязвимите групи, които имат нужда от социални помощи", обясни Младенов, цитиран от "Фокус".
Той увери, че няма да се прахосват пари за хора, които нямат нужда. За тази цел социалното министерство планира да направи преатестиране на хората на социални помощи, за да може държавата ще подпомага тези, които действително имат нужда от това.
„Ще спрем източването на средства за социално подпомагане от хора, които имат достатъчно пари”, категоричен бе Младенов.
Според него ведомството има механизми за справяне с тези порочни явления. Правят се пълни анализи във всички служби за социално подпомагане в цялата страна и контролът ще бъде много затегнат, предупреди министърът.
2010 година е обявена от Европейския съюз като година за борба с бедността. В момента се подготвят промени в законодателството в тази област, включително и в Закона за социално подпомагане и в Закона за хората с увреждания, които се правят с широк кръг специалисти, съобщи Младенов, предаде БТА. Над 60 сигнала са подадени в прокуратурата за източване на държавния бюджет чрез давене на пари за помощни средства за хора с увреждания.
Заем от 40 млн. евро от Световната банка по проект за социално включване на най-уязвимите групи ще се усвоява от догодина. Със социални проекти за тези пари ще могат да кандидатстват общини и неправителствени организации. Средствата ще са за защита на най-уязвимите групи, каквито са децата до шест години най-вече от ромските общности, както и за хора с увреждания, каза министърът. Половината от средствата по заема са предназначени за строителство на детски градини в цялата страна, включително и в София, уточни Тотю Младенов. Министърът каза, че според него посещението на детска градина трябва да стане задължително.