Популярният актьор Тончо Токмакчиев ще се регистрира като кандидат за кмет на София от "Партия на зелените" на предстоящите местни избори. Той ще бъде още и водач на листата за общински съветници.

Тончо Токмакчиев и председателят на "Партия на зелените" Владимир Николов ще посетят утре в 10.30 ч. църквата "Света София", която е традиционният катедрален храм на града, дала името му. След това в 11.00 ч. ще подадат документите за регистрация за кмет и общински съветници в Столичната общинска избирателна комисия на ул. Московска 33. "Партия на зелените" ще участва самостоятелно на предстоящите избори.

Като актьор в популярно сатирично шоу Тончо Токмакчиев често е влизал в кожата на български политици. Мнозина от тях са му се сърдили през годините заради един или друг скеч. Въпреки политическите си роли, актьорът досега е стоял встрани от реалната политика.

Актьорът винаги е имал активна гражданска позиция по проблемите на София. Участва в инициативи за почистване на планината, както и за опазване на околната среда. Според "Партия на зелените" той споделял виждането си, че днес живеем в интересно време - това на обединена Европа. Време, много по-добро от периода, когато България беше част от блока на СССР. Смята, че най-успешният президент на САЩ досега е Роналд Рейгън, който заедно с папа Йоан-Павел II е създал политически условия за края на комунизма.