"Шансовете да се състави правителство не са съвсем изчерпани. Колкото повече напредва конституционната процедура, има някакви белези на завръщане на здравия разум. Опитвам се да бъде оптимист. Това заяви в студиото на "Панорама" заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

Според него малка част от партиите в парламента има нужда от нови избори. "Едни нови избори няма да развържат този възел. Дори да се промени с малко или повече композицията на представителство в Народното събрание без да се промени нещо друго, няма да излезем от този капан", подчерта той.

По думите в момента политика в България е превърната в "някакъв перманентен скандал". "Почти тотална атомизация, всеки не харесва другия, гледа го строго под вежди с голямо подозрение. Надявам се колкото се може по-бързо това да се промени", отбеляза заместник-председателят на ГЕРБ.

Критиката и взаимното дебнене в добрия смисъл на думата е част от тъканта политиката, продължи той и отбеляза: "Всички знаят кой кого не харесва и никой не знае как от това да сглобим смислена управляваща конструкция".

Христо Иванов: Редовно правителство няма да има до ноември, ако не се реализира третият мандат

"В тази ситуация има доста причини да се мисли, че надделяват импулсите да се ходи на избори", заяви пък съпредседателят на ДБ Христо Иванов. По думите му някой ще загуби, ако реши да играе ролята на мост.

Допълни обаче, че има огромно количество аргументи да се направи правителство сега. "Ако сега не хванем политическия прозорец за Еврозоната, не е ясно кога ще се отвори той. Трябва да започне и процесът за модернизация на армията, работата по Плана за възстановяване и устойчивост, за да се промени начинът на живот", каза Иванов.

Той изрази "мрачна прогноза", че редовно правителство няма да има до ноември, ако не се реализира третият мандат. "Трябва да отговорим на въпроса как ще се управлява държавата", допълни Иванов.

Според него се правят реалити формати от изборните кампании, което прави трудно намирането на допирни точки в последствие.

"Българското правителство трябва да си възстанови контрола върху всички обекти от критичната инфраструктура, това не означава национализация, а българската държава да има резервни механизми за реакция", допълни още Христо Иванов по повод решението на Народното събрание да се създаде "особен търговски управител", който да действа от името на правителството в обекти от критичната инфраструктура, свързани с националната сигурност в енергийния сектор.