Това предложи вицепремиерът Томислав Дончев в студиото на Нова телевизия.

Той нарече оставката на колежката си Теменужка Петкова "морален акт", като уточни, че по ирония на съдбата тя нямала никакво отношение към сделката с ЧЕЗ, независимо, че е била енергиен министър.

"Дружеството на купувача има изключителна яснота откъде ще дойдат средставата за финансиране", поясни Дончев след разговора си ден по-рано с Гинка Върбакова, която е шеф на фирмата, купила българския клон на ЧЕЗ.

"Чисто политическата логика я виждам - всички след знамето и напред. Но институционалната ми убягва. В момента държавата няма механизъм, според който да спре сделката", заяви вицепремиерът по повод идеята на БСП за колективен иск на абонатите на ЧЕЗ за стопиране на продажбата.

Във връзка с намерението на държавата да изкупи мажоритарния дял от ЕРП-то Дончев увери, че ако се стигне до споразумение, властите ще бъдат „безкрайно внимателни, разходвайки ресурс по тази операция”.

„Непремерените действия в тази ситуация могат да ни излязат много скъпо в буквалния смисъл на тази дума. Паралелно с това държавата да контролира по-добре сектора, трябва да довършим и либерализацията на енергийния пазар”, каза още вицепремиерът.

Според него Европейската комисия няма да пита България за сделката с ЧЕЗ.