По предложение на левицата парламентът създаде временна анкетна комисия, която да проучи фактите и обстоятелствата за прекъсване излъчването на програма "Хоризонт", както и твърденията за политически натиск върху ръководството и журналисти от БНР.

Комисията ще е от десет членове и ще работи два месеца.

За председател бе избран Тома Биков (ГЕРБ), който събра 94 гласа "за", 39 - "против", един народен представител се въздържа.

Александър Симов от левицата стана негов заместник. Първоначално той бе номинацията на БСП за председател на анкетната комисия, но получи 48 гласа "за", 45 - "против" и 44-ма се въздържаха.

Членове на комисията са Диана Саватева (ГЕРБ), Иван Ченчев (БСП), Йордан Цонев и Хамид Хамид (ДПС), Красимир Богданов и Росен Живков (ОП), Боряна Георгиева и Симеон Найденов ("Воля-българските родолюбци").

С друго свое решение депутатите възложиха на Сметната палата да извърши одит за финансовото управление на БНР за периода от 1 януари 2017 до 30 септември 2019 г. "За" предложението гласуваха 116 народни представители, без "против". Един гласува "въздържал се". Предложението за одита направи ПГ на ГЕРБ.

Съгласно приетото решение, извършването на одита трябва да започне от 1 октомври и срокът за внасяне в Народното събрание на окончателния доклад на Сметната палата е 31 януари 2020 г.

Ще помогне ли проверката на истината

"Поредната проверка - дали средствата в БНР и БНТ са изхарчени законосъобразно няма да ни доведе доникъде и е опит да пуснем пушек в системата и да покажем колко сме загрижени". Това заяви депутатът от БСП Антон Кутев по време на дебатите по предложението Сметната палата да извърши одит в БНР. Той добави, че резултатите от тази проверка в голямата си част ще отговарят на предишните.

Кутев бе категоричен, че проблемът е - не дали средствата се изразходват законосъбразно, защото сигурно е така, а дали са разходвани целесъобразно. "В момента нямаме никакъв механизъм, с който да контролираме това. От повече от 20 години в закона стои записан Държавен фонд радио и телевизия, който не работи, защото никой не смее да го пусне. Този фонд може да осигури реален контрол върху разходите на БНР, БНТ и БТА. Ако той работи, може да се финансира по различни начини, а не само през такси", коментира народният представител.

Депутатът от левицата каза още, че народните представители трябва да решат въпроса с контрола върху публичните средства и по-важното- със свободата на словото. "Въпросът как се осъществява политическо въздействие върху БНР и БНТ е ключов. Това е въпросът КОЙ? Кой си позволява да въздейства върху журналистиката?", заключи Антон Кутев.

Пада ли доверието в медиите

Вчера вицепремиерът Томислав Дончев пред журналисти определи случилото се в БНР като неприятно и недопустимо. "Не само спирането на сигнала, самото усещане, че някой е в състояние да влияе на национална медия. Не знам дали е истина, или не, но самото усещане е проблем. Това ерозира доверието в медиите. Ако доверието към огромна част от политиците вече е ерозирало, ако загубим и доверието в медиите, вече няма да имаме връзки, които да крепят обществото ни като едно цяло", заяви Дончев.