Комисиите в този парламент бяха сформирани рекордно бързо за последните 30 г. Това заяви в студиото на "Панорама" Тома Биков от ГЕРБ. Той припомни, че 47-ото НС разпределяше повече от месец комисиите, и то при положение, че бяха решили да не дават комисии на опозицията.

На въпрос дали 48-ото НС е в състояние да излъчи редовен кабинет, Биков каза, че предстои да видим. И уточни, че България се нуждае спешно от редовен кабинет и от парламентарно мнозинство, което да носи отговорност за много тежки решения, които предстоят.

"Не сме прежалили първия мандат. Полагаме всички възможни усилия той да бъде осъществен, защото това е нормалното. От година и половина призоваваме към възстановяване на политическия диалог и полагаме всички усилия да съхраним възможностите за неговото възстановяване", подчерта Биков.

По отношение на бюджета за следвата година, той уточни, че ако няма парламентарно мнозинство, не може да бъде приет разумен бюджет, който да е съобразен с реалностите на 2023 г.

"Ако няма обаче кой да носи отговорност за това, по-добре е настоящия бюджет да бъде продължен с няколко месеца. Ако се стигне до нови избори и до ново 49-то НС нещата ще бъдат още по-сложни. Всеки следващ парламент излъчва все по-сложна конфигурация и все по-малко хора, които да мислят сложно. Не мисля, че тази конфигурация ще се промени с още едни избори", посочи Тома Биков.

Биков отново потвърди, че са готови да подкрепят решение на праламента за износ на оръжие за Украйна.