Ние не се бъркаме в служебни правителства. Нямаме президент, откакто свърши мандатът на г-н Плевнелиев. Това заяви пред журналисти народният представител от ГЕРБ-СДС Тома Биков, който коментира решението на държавния глава да възложи на Димитър Главчев съставянето на служебен кабинет.

"Това, което чух е, че той е бил единствената възможност", посочи Биков. На въпрос от журналисти как ще коментира изразеното мнение от представители на "Продължаваме промяната - Демократична България", че е възможно "ГЕРБ и президентът да са се наговори" за това кой да бъде номиниран, Биков отговори: "Текстовете, които бяха приети като промяна в Конституцията, бяха предложение на ПП-ДБ. Както се чу и президентът има една единствена възможност и той я използва".

Попитан за коментар относно твърдение на ПП-ДБ, че бъдещото служебно правителство е възможно да бъде доминирано от ГЕРБ, народният представител заяви:

"Следващото редовно правителство ще бъде доминирано от ГЕРБ. За служебното правителство г-н Главчев ще избере, както и самият той даде заявка, непартийни фигури в истинския смисъл на думата, а не непартийни като Асен Василев".

"Не мисля, че ще му предлагаме, защото ние влизаме в предизборна кампания и по-скоро ще търсим експерти за кандидати за народни представители", отговори той на въпроса дали от формацията ще предлагат експерти.

"Доколкото виждам, и това е правилно, заявката му е да създаде едно служебно правителство, което да си изпълни функциите и да се ползва с някакво базово доверие", коментира още Биков.

"Минали сме през много служебни правителства, с много неприемливи фигури вътре. Нашите изборни резултатите не зависят от служебното правителство и се надявам колегите да са го разбрали", каза още той.

Тома Биков коментира темата преди днешния извънреден конгрес на политическа партия "Движение Гергьовден", на който присъства заедно с председателя на СДС Румен Христов.

Самият Христов коментира пред журналисти, че Димитър Главчев, когото познава, е един изключително отговорен и принципен човек. "Надявам се да свърши съвестно задълженията, които поема и да проведе едни честни избори, които са в полза на всички политически формации", добави лидерът на СДС. 

"Доколкото разбрах от президента, той е единственият, който е приел тази тежка задача. Второ - право на президента е да избере измежду десетте посочени лица, които биха могли да заемат тази позиция, кой ще бъде избраният", каза още Румен Христов.