Разходите за отбрана ще бъдат увеличени с два процента за догодина и може би над два процента в следващите години, което ще даде възможност за осигуряване на най-модерно оборудване и условия за подготовка. Това коментира в Пловдив министърът на отбраната Тодор Тагарев, който присъства на отбелязването на Деня на военния парашутист в района на Съвместното командване на специалните операции (СКСО).

Армията има нужда от много видове въоръжение, оборудване, техника и системи за подготовка, посочи министърът. По думите му се изучават уроците от войната Украйна, където масирано се използват безпилотни системи. Това ще залегне в програмата за инвестиции, която трябва да внеса в Народното събрание до края на следващия месец, посочи Тагарев. Той допълни, че вече има две обществени поръчки за придобиване на безпилотни летателни апарати за Сухопътни войски. Очакваме, когато парламента се събере след изборите, един от първите въпроси да бъде проектът за инвестиционен разход за бронирани машини за Сухопътни войски, каза още министърът.

Военнослужещи от Специалните сили посрещат празника на българо-турската граница, на обучения и подготовки, в редица първостепенни дежурства, свързани с отговорности към националната сигурност на страната и НАТО. Това каза в обръщението си генерал-майор Явор Матеев, командир на СКСО. Той подчерта, че с ускорени темпове ще продължи реализацията на важни проекти, свързани с модернизацията и организационното развитие на СКСО.

По време на церемонията бяха наградени военнослужещи, отличени за проявен висок професионализъм със заповеди на министъра на отбраната, началника на отбраната и на командира на СКСО, допълва БТА. Свещеници отслужиха благодарствен молебен по повод храмовия празник на параклис "Св. Йоан Рилски Чудотворец" в района на формированието. Празникът включваше и демонстрация на способности на формирования от СКСО.