Каракачанов каза това в отговор на въпрос по време на форум има ли опасност от радикализиране в България. Той изтъкна, че опитите за радикализация са насочени към ромите в гетата и българите мюсюлмани в Родопите - две общности, които живеят при трудни условия.

Там по думите на вицепремиера от ВМРО са насочени такива усилия, финансират се, създават се и културни структури.

Смятате ли, че е нормално младежи, учили по 8-10 години в частни ислямски университети, и то в страни, в които се проповядва и официална религия там е уахабизмът, да идват и да заемат места в мюфтийството или в джамиите, коментира Каракачанов.

По думите му Висшият ислямски институт в България трябва да се лицензира и той да обучава кадрите си по учебна система, утвърдена от МОН.

Всеки един български гражданин, завършил някъде другаде, трябва да минава през лицензиране през МОН, за да получи правото да преподава, добави Каракачанов.

Той отбеляза, че не е нормално заплатите на имамите в България да ги плаща чужда държава.

Попитан има ли данни за наличие на ислямистки клетки у нас, Каракачанов посочи, че това е чувствителна тема, доколкото подобна информация не се дискутира публично. По думите му обаче "опити за създаване на подобни неща" има.

Той припомни процеса в Пазарджик и добави, че там също има неща, от които могат да се направят изводи. Каракачанов посочи също, че има връзка между тероризма и бежанския поток.

Той информира, че са подготвени законодателни предложения по въпросите на финансиране на вероизповеданията и по темата за кадрите, които се занимават с изповядване на една или друга религия.
Социални мерки също са задължителни, необходима е социална програма за тези региони, коментира също вицепремиерът.

Каракачанов участва в Тринайсетата международна конференция "Тероризмът и електронните медии" в София. Организатор е Международната академия за телевизия и радио при подкрепата на Федералната агенция по печата и масови комуникации на Руската федерация.