Антибългарската реторика в Северна Македония се усилва, а министърът на външните работи Теодора Генчовска е принудена да ходи там с охрана по настояване на началника на НСО. Това съобщи пред БНТ Димитър Гърдев, международен секретар на партия "Има такъв народ" и председател на Комисията по външна политика в 46 Народно събрание.

Според него двустранните отношения между България и РСМ вместо да се подобряват, рязко са се влошили.

"Реалните проблеми са това, че вместо през последната година да се подобряват отношенията между София и Скопие са станали изключително зле и ние сме изправени в ситуация, в която да пуснем антибългаризма в ЕС и да го узаконим", категоричен бе депутатът.

Гърдев даде за пример най-различни изявления на македонския президент и други политици в западната ни съседка.

"В коя друга държава външният ни министър отива със собствена охрана. Къде става подобно нещо?", запита той.

По думите му позицията на България не може да има цена и възобновяването на преговорите за европейската интеграция на Северна Македония не може да бъде изтъргувана.

"Една опозиционна партия в Северна Македония, която може дори да дойде на власт, казва, че само да бъдат допуснати до преговорите, ще денонсират договора с България." - аргументира се той.

Димитър Гърдев подчерта, че ние не сме наложили вето, просто сме спрели преговорния процес и не може РСМ да влезе в ЕС без съгласието на България.