Пред БНТ и bTV Златанов коментира твърдението на държавното обвинение, че от намерения при обиск негов тефтер личи, че е изпълнявал директиви да бъдат образувани или спирани от комисията преписки срещу министри, депутати и висши държавни чиновници. 

"Това са си мои мисли, не виждам нищо скандално в тях. На никого не помагат такава интерпретации, твърденето за политически поръчки просто не е вярно. Да хванеш да разпитваш един човек за личните му записки е, бих казал, несериозно", заяви Златанов.

Пред в. "Труд" той повтори, че просто си е записвал нещо и попита: "Това грях ли е?" 

Златанов бе категоричен, че не би могъл да изпълнява никакви директиви, защото комисията е колективен орган от пет души и взема решения с мнозинство. Така той отрече да е изпълнявал поръчки на ГЕРБ, от които бе избран за поста, като припомни, че двама членове са излъчени от ДПС и "Атака", а по един са от квотата на президентството и Министерски съвет.

По повод собствените му записки за "удар" и "оправяне", той обясни, че първото било, когато се събират доказателтва за някого, а второто - там, където няма доказателства.

За инициалите И.Ф. на жена, за която от прокуратурата заявиха, че "явно ролята й е водеща", и се смята, че е депутатката от ГЕРБ Искра Фидосова, Златанов коментира:

"Не си спомням, не съм ги чел много отдавна тези тефтери. Колкото до г-жа Фидосова, познавам я като бивш председател на правната комисия".

На въпрос защо винаги е трябвало да се уведомява И.Ф. за първите мъже на държавата, Златанов отново отрече - "такова нещо не знам".

Самата Фидосова обяви, че не се разпознава зад тези инициали.

За записаното в бележника: "Да се изкарат хората на улиците 19.02.", Златанов каза:

"Не мога да ви кажа, това са мои неща, които съм забравил какво означават вече. Това са мои лични записки и не мога да ви кажа какво означават."

Златанов, който се очаква да бъде отстранен от поста, даде обяснение и за записките си по повод президента. Той заяви, че е имало сигнал срещу Росен Плевнелиев, но той е бил прекратен, тъй като нямало данни за конфликт на интереси.

На въпрос как ще обясни написаното от него, че е "недопустимо това да стане известно", той отговори, че става дума за авторитета на държавния глава. 

От прессекретариата на Плевнелиев вече потвърдиха, че миналата година, по повод сигнал, от комисията са изискали данни кога е напуснал управлението на фирми, в които е участвал още преди да стане министър. Той предоставил всички документи, макар че са публични.

Видно е, че държавният глава не участва в търговски дружества и няма конфликт на интереси, заявиха от президенството.

От прокуратурата допуснаха той да бъде разпитан, както и останалите споменати в бележника.

Бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров, който също присъства в записките, коментира за bTV:

Цветанов и Фидосова създадоха Комисията за конфликт на интереси, за да изнудват”.

В бележника за него пише - "Е. Д. ще се удари след около месец и половина (вече не е фактор в ГЕРБ)". Наистина - през април комисията обяви, че е бил в конфликт на интереси като вносител на промени в три закона.

Найден Зеленогорски от "Движение България на гражданите", срещу чието име пък е записано - "Да се удари - става приоритет", пък каза, че случаят е доказателство как "един опонент, ако не бъде победен, може да бъде унищожен".